Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mennyi aktív játékra van szüksége a gyereknek?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. május 30. | Frissítve: 2019. június 26.

Forrás: babaszoba.hu

Az egészséges élet kulcsa a testmozgás, már fiatal korban is. A gyerekeknek rendszeres fizikai aktivitásra van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek, hiszen az aktív játék megmozgatja a csontokat, az izmokat és az agyat is.

Legyetek minél többet a szabadban, ott jól tudnak játszani a gyerekek


Az aktív életmód elengedhetetlen része az egészséges életnek, mind fizikai, mind lelki értelemben nagyon hasznos. A legjobb lenne, ha a gyerekek mindennap mozognának. Ha a gyerekek fiatal korukban kerülik az aktív életformát, könnyen túlsúlyossá válhatnak, ami egyre nagyobb probléma napjainkban. Az elhízás szorosan összefügg számos egészségügyi és mentális problémával - írja a cbc.ca.

Mit jelent az aktív játék?

A fontos, hogy gyermekeid egész teste mozgásban legyen, hadd dolgozzanak csak az izmaik. Különösen a kinti játékok azok, amik biztosítják ezt a számukra. Ha olyan játékot választasz nekik (de még jobb, ha ők választanak maguknak), amiben a kezek és az ujjak is szerepet kapnak, fejleszted a kézügyességüket is. Akkor igazán aktív egy játék, amikor a gyerek gyorsabban vagy mélyebben lélegzik, leizzad, melege lesz, a szíve hevesebben ver, arca kipirosodik.

Mennyi aktív játékra van szüksége?

6 éves kor alatt nagyjából ennyi aktív játékidőre van szüksége a gyerekeknek:
- Csecsemők (1 éves korig): Elengedhetetlen számukra a napi mozgás. Olyan játékokat és egyszerű tárgyakat adj a csecsemőnek, amik mozgásra ösztönzik őt.
- Tipegők (1-3 év): Ajánlott legalább napi 30 perc közös mozgás egy felnőttel, napi 60 perc pedig önállóan, legfőképpen a szabadban.
- Óvodások (3-5 év): Legalább napi 60 perc mozgás szervezett keretek között, és legalább napi 60 perc önállóan, legfőképpen a szabadban.

Kevesebb tévé

Két éves kor alatt egyáltalán nem ajánlott a tévénézés, de 3-5 éves kor között is korlátozd a tévé/számítógép képernyője előtt töltött időt napi 1-2 órára. És ne feledd, a gyerekek szüleik pozitív mintáját követik. Ha te aktív vagy, ők is azok lesznek, ezért szervezzetek gyakran olyan közös családi programot, ahol a mozgásé a főszerep.
Ezek is hasznosak lesznek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék