Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

MemóriatréningJátsszatok egy jót ti is!

Szerző: W. Ungváry Renáta

2011. április 24. | Frissítve: 2015. szeptember 24.

Forrás: babaszoba.hu

Örökké elfeledkezel valamiről? Nem emlékszel, hova tetted a gyerek esőkabátját, otthon marad az útlevél, és a boltban csak azt nem veszed meg, amiért eredetileg elindultál? Akkor rajta, játssz memóriatréninget a pároddal!

Amikor a sokadik találkozóról feledkezel el, amikor egy héten belül harmadszor ég oda az ebéd, és a gyereket úgy viszed el a nagyszüleihez, hogy mindent bepakolsz a biztonság kedvéért, csak éppen a cipőcskéjét felejted otthon, akkor ez már a vég? Sokasodnak a szellemi leépülésre utaló jelek. Hosszú listákat írsz a tennivalókról, de a listát is elhagyod valahol. Köss csomót a zsebkendődre, tanácsolja jószándékú ismerősöd, de csak értetlenül meredsz rá: zsebkendő? Én azt mindig otthon szoktam felejteni! És különben is, kinek van ideje arra, hogy adott esetben hosszasan töprengjen rajta, miért is van az a csomó a zsebkendőn! Talán veled is megtörtént már, hogy lelkesen magyaráztál valamiről, vagy fontosat akartál kérdezni, mondani, és egyszer csak szőrén-szálán eltűnt az a gondolat az agyad hátsó szegletéből is. Mit is akartam mondani?! Aztán találkozol valakivel, aki lelkesen mosolyog, integet, de fogalmad sincs, ki lehet az, és honnan ismered, jobbik esetben ugyan ismerős az illető, de hogy honnan???

Páros szólánc, tömegközlekedés, mesemondós, kacatgyűjtős, memóriajáték - próbáld ki valamelyiket te is!

Nem kell ennyire szétesned ahhoz, hogy időt szánj egy kis memória fejlesztésre. Annak, aki egyszerűen hétköznapi feledékenységben szenved, valószínűleg csak egy kis módszeres agytornára van szüksége, pontosan olyan célzott fejlesztésre, mint amit a konditeremben az izmainkkal művelhetünk. A következő gyakorlatokhoz nem, vagy alig kell plusz idő, ám a rendszeresség, a lehetőleg napi, de legalább heti többszöri gyakorlás, de jobban hangzik, ha játéknak nevezzük, fontos a kellő hatás érdekében, ami nem más, mint a memória teljesítmény-növekedése. Játsszátok a pároddal meg a gyerekekkel, szórakozásnak sem utolsó!

Páros szólánc

Pároddal felváltva mondjatok egy szót, mindig elismételve az előzőeket is. Hány szóig jutottatok el így? Még érdekesebb a játék, ha szűkítitek a felhasználható szavak körét, például csak állatokkal, főzéssel, közlekedéssel kapcsolatos lehet.

Tömegközlekedés

Nézd meg alaposan, körülbelül 20 másodpercig a veled szemközt ülő vagy álló utast. Utána csukd be a szemed, és idézz fel legalább tíz részletet (szemüveg formája, hajszín, öltözék és így tovább). Ugyanezt a családtagjaiddal is eljátszhatod: el tudod mondani, mit vettek ma fel?

Mesemondós

Ehhez is ketten kellenek legalább, ha hárman játsszák, még izgalmasabb. Akin rajta a sor, 30 másodpercig mondhat egy kitalált történetet. A társad feladata, hogy ott folytassa, ahol te abbahagytad, majd ő is kap harminc másodpercet, aztán ismét te folytatod. Ebből persze csak akkor kerekedik ki összefüggő, színes történet, ha figyeltek egymás meseszövésére, és valóban folytatjátok, nem csak továbbmondjátok a mesét. Nem is olyan könnyű!

Kacatgyűjtős

Járj körbe gyorsan a lakásban, és dobálj be egy kis kosárkába mindenféle kacatot, ami az utadba kerül. Utána takard le, és írd össze egy lapra, mire emlékszel, mi van a kosárban. Aztán kirakhatod a gyűjteményedet a gyerekek vagy párod elé is: nézheti tíz-tizenöt másodpercig, majd letakarod, és sorolja el, mennyire emlékszik belőle!

Memóriajáték

A lefele fordított kártyapárokat kell megtalálnod úgy, hogy egyszerre mindig csak kettőt nézhetsz meg, majd gyorsan visszafordítod. A gyerekek különösen jól teljesítenek ebben a műfajban! Ha van egy kis időd, vállalkozókedved, és néhány lefutott művészeti naptárad vagy képeslapod, valami bonyolultabbat és érdekesebbet is készíthetsz. Vágd ki egy festmény különböző részleteit (mindegyikből kettőt), és ragaszd kis karton négyzetekre! Így már nehezebb megtalálni az összetartozó párokat.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék