Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Melyik a sárga?

Szerző: Dr. Szamosi Anna

2009. március 3. | Frissítve: 2016. október 13.

Forrás: Anyák Lapja

Óvodáskor végén, iskoláskor elején a gyermek általános szemészeti szűrése nem maradhat el. Most a színlátási zavarokról lesz szó.

A színtévesztés nem gyógyítható, de speciális színszűrővel ellátott szemüveg használatával megkülönböztethetővé válik a nem látott szín.
A színeket teljes biztonsággal kisiskolás korukban képesek megkülönböztetni a gyerekek, ennek ideje egyénileg változó. Lehetséges, hogy az iskolakezdés előtti szűrésnél még azt tapasztaljuk, hogy összekeverik a színeket, ez azonban normális, és nem utal tényleges eltérésre. Gyakran csak véletlenül - például sportorvosi igazolás kiadása előtti vizsgálatnál - derül ki, hogy színtévesztő vagy színvak a gyermek.

A színtévesztés öröklődhet

Hogyan működik?

Az ideghártya fotoreceptor-rétegének egyik sejttípusa, a csapok felelősek a színek felismeréséért. Háromféle színre érzékenyek: kékre, zöldre és sárgára. Ezek keverésével, különböző fokú ingerületbe kerülésével állítható elő bármelyik szín. A vörös színt a szem sárga receptorai érzékelik.
A színlátás zavarai lehetnek szerzettek és öröklöttek. Szerzett szembetegségek kialakulása szürke hályoghoz vagy az érzékelő sejtek elpusztulását okozó ideghártya-megbetegedésekhez, esetenként egyéb kóros folyamatokhoz - például szemfenéki vérzés - köthető, amelyek gyermekkorban ritkán fordulnak elő, tehát ilyenkor zömmel örökletes színlátási zavarral találkozhatunk.
Nemhez kötött öröklésmenetről van szó: az anyukák hordozzák a hibás gént, anélkül, hogy náluk észlelhető lenne az eltérés, az elváltozás a fiú utódokban mutatható ki.
Színtévesztéskor az érzékelő sejtek csökkent reagálásáról, színvakság esetén valamelyik érzékelő teljes hiányáról van szó.
A színtévesztők érdekes módon meg tudják a mindennapi életben különböztetni a színeket, mert a színek különböző világosságúak.

Kerek foltok sokasága

A szűrés folyamán mutatott színes ábrák úgy vannak megszerkesztve, hogy világosságuk azonos. Ezeken a táblákon szabálytalan eloszlásban különböző színű, de azonos világosságú kerek foltok vannak, és ezek között egyenlő vagy hasonló színű foltok a normális színérzésű számára jól olvasható számokat, betűket vagy vonalakat képeznek. A színtévesztő ezek egy részét nem látja, vagy mást olvas ki belőle.
Az öröklött színlátáshiba nem gyógyítható. A mindennapi életben a pályaválasztás előtt van alapvető fontossága annak, hogy ez kiderüljön (például a villanyszerelő nem keverheti össze a különböző színnel jelölt pozitív és negatív kábelt).
A közlekedésben való aktív részvétel, autóvezetés előtt is meg kell győződni arról, nincs-e veszélyeztető színlátási zavar.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék