Gyerek

Méhen belüli fogamzásgátlás

Ma körülbelül 60 millió nő alkalmazza a legősibb fogamzásgátló eszközt, az IUD-t. Annak ellenére, hogy a módszer vélhetően több ezer éves, hatásmechanizmusa, javallatai és ellenjavallatai ma is éles viták témája.
2004. Október 20.

Méhen belüli fogamzásgátlás

A fogamzásgátlás méhen belüli eszközét tevéken alkalmazták, kb. 3000 évvel ezelőtt. Megfigyelték, hogy ha kavicsot dugnak a teve méhébe, a teve szaporodása nem akadályozza a hetekig-hónapokig tartó karavánutakat. A méhen belüli fogamzásgátlás embernél történő alkalmazására azonban csak a XIX. században gondoltak. Ekkor primitív, például aranydrótból, a csirke villaalakú mellcsontjából készült eszközökkel próbálkoztak, váltakozó sikerrel. Az első szövetbarát műanyag IUD-k az ötvenes években készültek. A hetvenes évektől a méhen belüli eszközöket rézzel, ezüsttel és sárgatesthormon származékokkal kombinálták a hatékonyságuk fokozására.

Az IUD hatásmechanizmusa

Annak ellenére, hogy az egyik legrégebbi módszerről van szó, ma sem tudják pontosan, hogyan hatnak a méhen belüli eszközök. Egyes elméletek szerint idegentest-gyulladás révén akadályozzák meg a terhességet. Feltételeik, hogy a méhen belüli eszközök

  • akadályozzák a spermiumok méhen belüli mozgását
  • gyorsítják a petesejt méhkürtbe való továbbítását
  • akadályozzák a petesejt megtermékenyülését
  • elpusztítják a megtermékenyített petét
  • megakadályozzák a beágyazódást.

A méhen belüli eszközök hatékonysága

A fogamzásgátló eszközök, módszerek hatékonyságát a Pearl (e.: pörl)-indexszel mérik. A Pearl-index megmutatja, hogy az asszonyoknak évente hány százaléka esik teherbe a módszer vagy eszköz előírásszerű alkalmazása és rendszeres (heti 1-3) közösülés mellett. IUD esetén a Pearl-index típustól függően 0,3-3,0 között van.

A méhen belüli eszközök mellékhatásai és szövődményei

Mellékhatásnak nevezzük azokat a nem kívánt hatásokat, melyek egy adott eszköz, gyógyszer, stb. alkalmazásakor jelentkeznek egyéni érzékenység alapján, majd a gyógyszer, eszköz, stb. használatának abbahagyása után megszűnnek. Ezzel ellentétben a szövődmény egy gyógyszer, eszköz hatására kialakuló önálló kórkép, mely orvosi kezelést igényel. Az IUD sem veszélytelen. Mellékhatásaikat és szövődményeiket az alábbiakban részletezzük:

  1. Vérzési rendellenességek: IUD viselése mellett a havivérzés átlagos hossza megnyúlik, a vérzés erősebbé válhat. Ezt okozhatja maga az eszköz is, például felfekvés formájában. Máskor egyszerűen arról van szó, hogy az IUD mellett erős és elhúzódó havivérzéseket kiváltó peteérési rendellenességek állnak. Ezek tüneteit a tabletták annak előtte elnyomták, de erre a méhen belüli eszköz nem képes. A peteérés rendezésével, tüszőhormon, illetve sárgatesthormon átmeneti adásával a panaszok általában könnyen szüntethetők. Ha a vérzészavar gyógyszeres kezelésre nem reagál, olykor az eszköz eltávolítása és méhkaparás válik szükségessé.
  2. Az eszköz kilökődése: Mivel az IUD a szervezet számára egy idegen test, igyekszik tőle megszabadulni. Ez, bár nagyon ritkán, olykor kisebb-nagyobb vérzés kíséretében, máskor tünetszegény módon sikerülhet is. Pár hónap elteltével a kilökődött eszköz pótolható.
  3. A méh sérülése: Az eszköz felhelyezésekor a méhfal átfúródhat. A szövődmény gyakorisága kb. 1/2500 összes felhelyezés. Terhesség után közvetlenül történő felhelyezéskor a kockázat fokozott a felpuhult méhfal miatt. A méh sérülése hasi műtéttel látható el, a fogamzóképesség általában megmarad.
  4. Kismedencei gyulladásos betegség (PID = pelvic inflammatory disease) a kismedence hashártyafelületének fertőzéses gyulladása a meddőség egyik leggyakoribb oka. Legtöbbször a felhelyezést követő héten, lázzal, fájdalommal, vérzéssel jelentkezik. A PID az eszköz azonnali eltávolítását és erélyes antibiotikus kezelést követel. Ilyen esetekben kiterjedt hashártya-összenövések maradhatnak vissza, melyek lezárhatják a petevezetékeket, sőt, tályogképződés miatt a petefészkek pusztulását is eredményezhetik. Ezért sokan méhen belüli eszközt csak azoknak javasolnak, akik már eleget tettek családtervezési vállalásaiknak, azaz több gyermeket nem kívánnak szülni.
  5. Az IUD hatása a méhen belül fejlődő magzatra: Az IUD sem 100%-os eszköz, így viselése során terhességgel is számolnunk kell. Ilyenkor jogosan vetődik fel a kérdés, mi történhet a magzattal az eszköz hatására. A válasz ma már egyértelmű: az IUD biztosan nem okoz magzati károsodást. Megfigyelték azonban, hogy a méh növekedésével az eszköz jelzőszála felhúzódik a méhüregbe, ezáltal a méhbe kórokozók juthatnak fel. Ez pedig fokozza a spontán vetélés és a méh gyulladásos betegségeinek a kockázatát. Ennek elkerülésére, ha az anya a gyermeket meg kívánja tartani, koraterhességben javasolt a jelzőszál eltávolítása. A teljes IUD eltávolítása is gyakorlat, bár ez nem teljesen indokolt. Az IUD ugyanis mindig a magzatburkokon kívül helyezkedik el, szüléskor a lepénnyel együtt fog spontán távozni.

A méhen belüli eszköz használatának javallatai

Méhen belüli fogamzásgátlás

IUD használata főként azoknak a nőknek javasolható, akik több gyermeket már nem kívánnak szülni. Léteznek azonban olyan esetek is, amikor az IUD-t “jobb híján” kénytelenek javasolni. IUD felhelyezése lehet indokolt, például minden olyan esetben, amikor minden más fogamzásgátló eszköz vagy módszer alkalmazása komoly gondokba ütközhet. Ilyenek lehetnek, például:

  • Értelmi fogyatékosság
  • Bizonyos elmebetegségek
  • Alkoholizmus
  • Kábítószer-függőség

Máskor súlyos veleszületett rendellenesség magas kockázata, vagy a terhesség kiviselését eleve lehetetlenné tevő anyai betegség miatt a szülő a gyermekről eleve lemond.

Az is gyakori, hogy a fogamzásgátló tabletta használatának fokozott kockázata (például Trombofília) miatt választják a méhen belüli fogamzásgátló eszközt.

A méhen belüli eszköz ellenjavallatai

Az ellenjavallatokat szokás abszolút (nem mérlegelhető) és relatív (mérlegelhető) ellenjavallatokra osztani. Abszolút ellenjavallat esetén az IUD felhelyezése hibának számít. Az IUD felhelyezésének két abszolút ellenjavallatát ismerjük: (1) aktív kismedencei gyulladásos betegség, (2) terhesség. A többi ellenjavallat nem tiltja meg kategorikusan az eszköz felhelyezését, de ésszerű érveket igényel. Ezek például:

  • Fokozott a kismedencei gyulladás kockázata (gyakori partnercsere, kórelőzményben szereplő PID, nemi betegségek, stb.)
  • Ismeretlen eredetű hüvelyi vérzés
  • Méh daganatos betegsége vagy annak gyanúja
  • Kórelőzményben szereplő méhen kívüli terhesség
  • Vérzékenység
  • Megfelelő és rendszeres orvosi ellenőrzés lehetőségének hiánya
  • A méh bizonyos fejlődési rendellenességei, melyek az IUD hatékonyságát bizonytalanná, felhelyezését veszélyessé tenné.
  • Bizonyos vérzési rendellenességek (fájdalmas, erős, elhúzódó havivérzés)
  • Endometriózis
  • Csökkent fogamzóképesség, ha a nő még szülni szeretne.

A méhen belüli eszköz felhelyezése

Az eszköz csak megfelelően felszerelt szakorvosi rendelőben, szakorvos által vagy szakorvosi felügyelet és megfelelő kórházi háttér mellett helyezhető fel. A felhelyezésre legalkalmasabb napok:

  • A rendes havivérzés utolsó napja.
  • Közvetlenül szülés, spontán vagy művi vetélés után
  • Szülést követő 6 hét múltán, ha azt megelőzően közösülés nem történt
  • Szövődménymentes spontán vagy művi vetélést követő 3 hét múlva, ha azt megelőzően közösülés nem történt

Tanácsok méhen belüli eszközzel védekezők számára

  1. Bár az eszköz felhelyezése rendszerint nem jár fájdalommal vagy jelentős vérzéssel, mégis célszerű, ha a nőt valaki, például a férje elkíséri a problémamentes hazaérés biztosítása érdekében.
  2. Tanulja meg az eszköz helyzetének ellenőrzését! Ha az eszköz jelzőszála nem tapintható, vagy annak merev nyele megjelenik a külső méhszájban, a fogamzásgátló hatékonyság nem megbízható.
  3. Figyelje havivérzéseit, vezessen menstruációs naptárt. IUD mellett gyakoriak a peteérési és vérzési rendellenességek, melyek néhány tablettával gyógyíthatók. Ellenkező esetben számos kellemetlen, sőt veszélyes betegség forrásai is lehetnek.
  4. Az alábbi esetek bármelyikében haladéktalanul forduljon orvoshoz
    • Vérzéskimaradás (terhesség gyanúja)
    • Alhasi fájdalom, fájdalmas közösülés, láz (PID lehetséges!)
    • Jelentős hüvelyi folyás (a méhűri fertőzés kockázata fokozott!).
    • Rosszullét, ájulás (méhen kívüli terhesség lehetősége!)
    • Önvizsgálat során a jelzőszálat nem találja vagy az IUD nyele megjelenik a külső méhszájban.
  5. Évente jelenjen meg nőgyógyászati ellenőrző vizsgálaton akkor is, ha panaszmentes. A vizsgálatot, ha időszerű, célszerű rákszűrő vizsgálattal egybekötni

Ma már csak kiváló méhen belüli eszköz kapható a kereskedelmi forgalomban. Ennek ellenére csaknem mindenki a legújabbakban hisz, azokat keresi, kéri az orvosától. Pedig fontos, hogy az IUD-k közül is mindenki a neki legjobban megfelelőt kapja. Nem célszerű például gyakran cserélendő, hormonnal kombinált IUD-t felhelyezni gyulladásra hajlamos nőknek. A gyulladás ugyanis a felhelyezéskor meg a levételkor következik be. Ilyen esetben fontosabb az, hogy az IUD sok-sok évig fent maradhasson. Másik fontos tulajdonság a Pearl-index. Egyébként is fogamzóképesség-gondokkal küszködőknél a kisebb felületű, ezért nagyobb Pearl-indexű, de szövődményekre kevésbé hajlamosító IUD kiválasztása a célszerű. Bár a beteg döntést hozó jogai itt sem kérdőjelezhetők meg, fontos, hogy a kiválasztást alapos orvosi felvilágosítás előzze meg.

Forrás: HáziPatika.com