Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Méhen belüli fogamzásgátlás

Szerző: Babaszoba.hu

2005. február 15.

Forrás: HáziPatika.com

A méhen belüli (intrauterin) hormonális fogamzásgátló eszköz egy kis, T-alakú műanyag eszköz, ami a felhelyezés után hormont bocsát ki a méh üregébe.

A T-alak a méh formájának felel meg. A T függőleges hengeres szára tartalmazza a hormont, alsó részéhez pedig két finom fonal csatlakozik.
A benne található hormon (levonorgestrel) hasonló a fogamzásgátló tablettákban található hormonokhoz.

Mi van, ha meggondolom magam?

Ha Ön úgy gondolja, kezelőorvosa bármikor eltávolíthatja az eszközt. Az eltávolítás igen egyszerű. Ha nem kíván teherbe esni, a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz eltávolítását megelőző héttől már gondoskodnia kell más fogamzásgátlásról, mert az ekkor történő együttlétből már terhes maradhat.

Teherbe eshetek-e a használata alatt?

Teherbeesés nagyon ritkán fordul elő a rendszer használata mellett. Egyre kell ügyelni, ha a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz elhagyja a helyét (lásd a következő bekezdésekben) Ön már többé nem védett, ezért a fogamzásgátlás egyéb formáját kell addig alkalmaznia, amíg fel nem keresi kezelőorvosát.

Mi történik, ha az eszköz magától kilökődik?

Csak igen ritkán fordulhat elő, hogy a menstruáció alatt az eszköz észrevétlenül kicsúszik a hüvelybe. Ha az eszköz teljesen vagy részlegesen kilökődik, nem véd a teherbeesés ellen. A menstruációs vér mennyiségének növekedése a kilökődés jele lehet. Forduljon orvosához, ha bármilyen változást tapasztal a megszokott vérzésekhez képest (lásd: befolyásolja-e a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz a menstruációs ciklusomat?).

Miből tudja, hogy az eszköz a helyén van?

Ön saját maga ellenőrizheti, hogy a fonalak a helyükön vannak-e. Havonta egyszer, például a menstruáció befejezése után finoman vezesse be az ujját a hüvelybe, és tapintsa meg a fonalakat a hüvely végén a méh nyílásának közelében (méhnyak). Ne húzza meg a fonalakat, mert véletlenül kiránthatja az eszközt. Ha nem érzi a fonalakat, vagy ellenkezőleg, tapintani tudja a rendszer műanyag alsó szélét, keresse fel a kezelőorvosát. Ha Ön érzi az eszközt, vagy partnerével fájdalmat tapasztalnak, az együttlétet kerülni kell és ellenőriztesse orvosával, hogy az eszköz a helyén van-e?

Zavarja-e az eszköz az együttlétet?

Rendszerint sem Ön, sem partnere egyáltalán nem érezheti az eszközt együttlét közben. Ha partnere érzi az eszközhöz rögzülő két fonalat, forduljon kezelőorvosához, aki megigazítja a fonalakat.

Befolyásolja-e a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz a menstruációs ciklust?

Az eszköz megváltoztatja a havi ciklust. Számos nőnél a felhelyezést követő 3-6 hónapban gyakran fordul elő pecsételő vérzés (kis mennyiségű vérzés) a menstruáción kívül. Az első hónapokra jellemző, hogy a pecsételő vérzéses napok száma átlagosan 9, az esetek 20%-ában a menstruáció több mint 8 napig tart, azonban a harmadik hónap után a nők mintegy csak 3%-ában van még elhúzódó vérzés. A menstruációs ciklus az esetek 80%-ában rövidebbé válik, kezdetben előfordulhatnak súlyosabb ciklusok, később ezek az eredetinél is enyhébbé válnak. A vérzéses napok száma és a vérzés mennyisége hónapról hónapra csökken, az esetek 15-20%-ában átlagosan a nyolcadik hónapra a vérzés teljesen el is marad. Ha a méhen belüli rendszert eltávolítják, a menstruáció ismét normalizálódik.

Használhat-e tampont?

Tampon helyett inkább az intimbetétek alkalmazása ajánlott. Ha mégis tampont használ, óvatosan cserélje, nehogy meghúzza az eszköz rögzítőszálait.

Rendellenes-e, ha megszűnik a havi vérzés?

Egyáltalán nem. Ha a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz alkalmazása mellett nem menstruál, az a hormon méhnyálkahártyára gyakorolt hatásának következménye. Ez nem jelenti azt, hogy Ön elérte a menopauza idejét (klimax), vagy terhes. Hormonszintjei normálisak maradnak. A havi vérzés mennyiségének csökkenése kedvező a női egészség szempontjából.

Honnan tudom, hogy nem vagyok-e terhes?

Még egyetlen terhesség sem fordult elő a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszközt használó nők között, akinek a rendszer hatására megszűnt a menstruációja. Ha előfordul, hogy 6 héten át elmarad a menstruációja, és Önt nyugtalanítja a terhesség lehetősége, elvégeztethet egy terhességi vizsgálatot. Negatív eredmény esetén nem kell újabb vizsgálatot végezni, hacsak nincsenek egyéb terhességi jelek, például hányinger, fáradtság, emlőfeszülés.

Honnan fogom tudni, hogy elértem a változás korát?

A változókor (klimaktérium) kezdetét nemcsak a vérzés rendszertelenné válása jelzi, hanem más, az általános közérzetet zavaró panaszok - hőhullám, hangulatingadozás, fejfájás - megjelenése is. Amennyiben ilyen tünetei jelentkeznének, konzultáljon kezelőorvosával, aki hormonmeghatározással igazolni tudja a változókor kezdetét.

Fogok-e hízni?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz nem okoz testsúlyváltozást. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az eszközt használó nők súlya nem változott a nem védekező nőkhöz képest.

Milyen mellékhatások léphetnek fel?

Mivel a méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz döntően lokálisan, a méhben hat, a hormonszint a vérben alacsony, ezért a hormonális jellegű mellékhatások - mellfeszülés, fejfájás, bőrproblémák - ritkán fordulnak elő, enyhék és általában átmenetiek.

Milyen egyéb szövődmények lehetnek?

A méhen belüli hormonális fogamzásgátló eszköz nem növeli sem a kismedencei fertőzés, sem pedig a méhen kívüli terhességek kockázatát. A kockázatok és mellékhatások tekintetében kérjük, olvassa el a mellékelt betegtájékoztatót is, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

Szükség van-e az eszköz rendszeres ellenőrzésére?

Az első év során kétszer kell ellenőriztetnie az eszközt: először 6 héttel a felhelyezés után, majd 12 hónappal a felhelyezés után. Az első év után évente egy alkalommal szükséges az eszközt ellenőrizni, kivéve, ha kezelőorvosa másként rendelkezik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék