Gyerek

Megvan, elég hatékonyak-e a textil maszkok és a kendők

Egyre elterjedtebbek a textil maszkok és kendők. A svédországi Karolinska Institutet és a kanadai McMaster Egyetem munkatársai megvizsgálták, a szűrési szintjük elégséges-e.
2020. Augusztus 04.
A ruhamaszkok hatékonyságát vizsgálták

A Mayo Clinic Proceedings folyóiratban közzétett eredmények határozottan támogatják a textil maszkok és kendők viselését: “Habár mindent elsöprő bizonyíték nincs a hatékonyságra – hisz ehhez randomizált klinikai vizsgálatra lenne szükség, amelyet azonban etikátlan elvégezni – , az eddigi adatok, szakirodalom alapján kijelenthető, hogy ajánlott a textil maszkok viselése.” 

A szakemberek 25 textil maszkok, kendők tulajdonságait, szűrő képességét vizsgáló szakcikket dolgoztak fel. Ezekből kiderült, hogy a textil maszkok, kendők csökkentették a részecskék terjedését a viselő környezetében, továbbá a belélegzett részecskék számát is megfelelő mértékben mérsékelték.

Az is kiderült, hogy az előzetes koncepciókkal összhangban a több réteg nagyobb biztonságot jelent. Ami újdonság lehet, hogy a szakemberek szerint a muszlin (finom pamutszövet) anyag a legjobb választás a szűrési tulajdonságokat tekintve, ezt követi a hatékonysági sorban a pamut és a flanel anyag.

Az arcmaszkok kulcsfontosságúak a COVID-19 terjedésének csökkentésében, ám sok régióban az emberek nem engedhetik meg maguknak, vagy nem tudnak eldobható és orvosi maszkot szerezni. A textil maszkok, kendők azonban számukra is elérhetők. Ezért is fontos a tudósok friss állásfoglalása a védekezés ezen eszközeivel kapcsolatban.