Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megváltoztak az alvási szokásaink, nagyobb a baj, mint hittük

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 4. | Frissítve: 2021. január 3.

Forrás: 444.hu

Egyre többek szerint az alváshiány olyan közegészségügyi krízis, mint az elhízás, csak sokkal kevesebbet beszélünk róla.

Nagyon megváltoztak az alvási szokásaink
Az alvás emberi alapszükséglet, sőt létszükséglet. Az óvodásoknál például tudható, hogy a kimaradó délutáni alvás hatással van a memóriajátékokon nyújtott teljesítményükre. Ahogy azt is lehet tudni, hogy az alváshiány növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Az alvás nélküli éjszaka szorongáshoz vezet, az alváshiány pedig növeli a magány érzését. A depresszió és alváshiány között is kimutatható összefüggés.
Az alvással összefüggő kutatási területek az utóbbi időben kezdenek összekapcsolódni, és már nem külön vizsgálnak olyan területeket, mint az inszomnia és az éjszakai légzési problémák, hanem egymással összefüggésben, ez az alvásegészségügy. Más területeken is egyre nagyobb hangsúlyt kap az alvás kérdése.
Az alvás szerepe nagyon megváltozott az elmúlt időkben. Míg 1942-ben egy Gallupp felmérés szerint az amerikai felnőttek átlagosan 7,9 órát aludtak naponta, addig egy 2016-os kutatás arról számolt be, hogy az emberek fele hét órát sem alszik naponta. Hogy mi ennek a következménye, azt még csak sejteni lehet.
50 éves kor felett pedig összefüggés van az alváshiány és a fájdalom között: akik nem alszanak jól, azoknak több mindene fáj, akiknek viszont nagyobb fájdalmaik vannak, azok kevésbé alszanak jól.
"Alvás közben nem keresünk élelmet, nem keresünk párt, ráadásul sebezhetőek vagyunk a ragadozókkal szemben. Ha lett volna lehetőségünk, hogy akár csak 10 vagy 20 százalékkal csökkentsük ezt az időt, a természet már évmilliókkal ezelőtt elintézte volna az evolúció során" - idézi a 444.hu Matthew Walkert, a Berkeley egyetem pszichológia professzorát. A professzor szerint az alvás fontosságára fel kéne hívni már az iskolások figyelmét is. Ezzel párhuzamosan egyre több olyan óvoda van a Washington Post cikke szerint, ahol kihagyják a délutáni alvást azért, hogy helyette tanuljanak az ovisok.
Mire érdemes figyelni a jobb alvás érdekében? Az amerikai alvásszövetség ezeket ajánlja:
  • ne mobilozzunk agy ágyban
  • kényelmes ruhában aludjunk
  • kerüljük a nikotint és a koffeint lefekvés előtt
  • igyekezzünk mindig ugyanabban az időben lefeküdni
  • a hálószobában legyen csend és meleg
  • napközben érjen minket természetes fény
  • a lefekvés előtti két órában ne sportoljunk
  • ne szundítsunk napközben
  • lefekvés előtt valami megnyugtató dolgot tegyünk: meditáljunk vagy vegyünk egy fürdőt
  • ha nem tudunk elaludni fél órán belül, akkor keljünk fel és csináljunk valamit, a hánykolódás csak frusztrálttá tesz.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék