Gyerek

Megszavazták az alternatív oktatást nehezítő köznevelési törvényt

A parlament megszavazta a köznevelési törvény módosítását. Nehezíti az alternatív iskolákat, a magántanulóságot, de még az ovisokat is érinti.
2019. Július 12.
Megszavazták az alternatív oktatást nehezítő köznevelési törvényt

Az országgyűlés 127 igennel, 57 nemmel és 1 tartózkodással megszavazta a köznevelési törvény módosítását. E szerint:

  • kizárólagos állami hatáskörbe vonják a magántanulói státuszról való döntést
  • az állam dönt majd szakértői vélemények alapján arról, hogy maradjon-e még egy évet óvodában a 6 éves gyermek
  • elveszik a véleményezési jogot a tantestülettől és szülőktől az iskolaigazgatói kinevezéseknél
  • minimum 70 százalékban a Nemzeti Alaptantervhez simítják az alternatív iskolát tantervi struktúráját
  • az idegen nyelvű tankönyvekből, feladatgyűjteményekből, szótárakból a jövőben kettőnél több könyvcsalád kiadványai is felkerülhetnek a tankönyvjegyzékre.

Átnevezik a magántanulókat “egyéni munkarendben tanulókká”, hogy ki tanulhat így, az állam dönti majd el, nem pedig az iskolaigazgató, mint eddig.

Hogy a módosítás kiket hoz majd nehéz helyzetbe, kiket kényszerít vissza az iskolapadba, azt a gyakorlati alkalmazás mutatja majd meg. Az előzetes nyilatkozatok alapján az élsportolóknál, külföldön élőknél, tartós betegeknél valószínűleg nem fog az állam szigorkodni, inkább az újkeletű alternatív tanulócsoportoknál és/vagy a nehezen kezelhetőségük miatt magántanulóvá kényszerített gyerekeknél lesz majd változás – írj az Index.

A törvény másik fontos eleme, hogy az állam elveszi a véleményezési jogot a tantestülettől, szülőktől az iskolaigazgatók kinevezésénél.

Módosít a törvény azon is, hogy hány évesen menjen iskolába a gyerek. Az eddigi szabályozás szerint a plusz egy év óvodában maradásról dönthetett egyrészt az óvoda a szülőkkel, másrészt volt arra mód, hogy a helyi nevelési tanácsadóban/pedagógiai szakszolgálatban szakemberek határozzanak egy vizsgálat után, hogy mit javasolnak. Az új törvény az első verziót szünteti meg, azaz csak szakemberek véleményével alátámasztva lehet egy évet tovább a gyerek az oviban. A végső szót ebben is az Oktatási Hivatal, azaz az állam mondja ki.

Négy éves korig lehet kitolni az óvodakezdés kezdetét az eddigi 5 éves kor helyett az új törvény szerint.

A módosítással a köznevelési törvénybe olvasztják a tankönyvtörvényt, így az idegen nyelvű tankönyvekből, feladatgyűjteményekből, szótárakból a jövőben kettőnél több könyvcsalád kiadványai is felkerülhetnek a tankönyvjegyzékre.

Az alternatív iskolákat hozza nehéz helyzetbe az a módosítás, hogy az alternatív kerettanterv akkor hagyható jóvá, ha a Nemzeti Alaptantervvel legalább félévente összeilleszthető, illetve hogy “az alternatív kerettanterv tantárgyi struktúrája legfeljebb harminc százalékban térhet el az oktatásért felelős miniszter által kiadott kerettantervben foglalt tantárgyi struktúrától.” Erre mondják azt az alternatív iskolák, hogy ezzel pont a lényegük vész majd el, hiszen nem véletlenül oktatnak más struktúrában, mint az állami iskolák.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Index.hu