Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mégsem olyan szuper a super food?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 14. | Frissítve: 2018. december 20.

Forrás: babaszoba.hu

Drágább, de egészségesebb. Vagy mégsem? Egy szakértő szerint csak ügyes marketingfogás a szuper étel.

A super food a különösen egészséges élelmiszereket takarja, leginkább az olyanokét, amik tele vannak ásványi anyagokkal, rosttal, vitaminnal. Ha esetleg a boltok polcán keresnénk idehaza, ezzel az elnevezéssel viszont biztosan nem találkoznánk, ugyanis mivel rengeteg cég visszaélt a kifejezéssel, 2007-ben az EU betiltotta a szó használatát.
A témában jártas szakértők és az étkezésükre odafigyelők ettől függetlenül már bizonyára találkoztak a kifejezéssel és sokuk azt is tudja, hogy ez a gyűjtőfogalom olyan élelmiszerekre terjed ki, amik magukban ugyan nem csodaszerek, de egy kiegyensúlyozott étrend kiegészítőiként nagyban hozzájárulhatnak egészségünk megőrzéséhez.
A New Scientist legfrissebb számában azonban Duane Mellor táplálkozás szakértő azt írta, a szuperétel csak egy ügyes marketingfogás, semmi több.
A chia magokban található omega-3 szerinte nagyobb és jobb minőségben van jelen a lazacban, a kókuszvíz nem oltja jobban a szomjat mint a sima víz, a búzafűlé hatásait pedig egyenesen nonszensznek tartja.
Laboratóriumban vizsgálták meg többek között például a goji bogyókat, amit a kínai orvoslás már évszázadok óta használ. Mellor szerint immunerősítő, vágyfokozó, szívbetegség-, vagy rákmegelőző hatása nehezen, vagy egyáltalán nem kimutatható. A goji bogyót szuperételként hirdetők leginkább a benne található zeaxanthin hatásának tudják be, de Mellor vizsgálatai szerint a bogyókban nincs több ebből az anyagból a bogyókban, mint mondjuk a spenótban.
A laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok nem kímélték a goji bogyót, a kókuszvizet, a chia magot, a quinoa-t (rizsparéj), a kínai kelt, a búzafűlét, a boab port, az étcsokoládét, de még az áfonyát sem. Egyedül a céklalé volt, aminek vérnyomáscsökkentő és emésztésjavító tulajdonságait tudományosan is valamennyire igazoltnak látták, de itt is arra figyelmeztetnek, túlzásba nem szabad vinni a fogyasztását.
(VIA)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék