Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mégsem csökken a GYED összegeGYED-jövedelempótlás

Szerző: Babaszoba.hu

2012. február 2.

Forrás: MTI

Jövedelempótlékot kapnak azok a kismamák, akiket hátrányosan érint az adójóváírás lehetőségének megszűnése - tájékoztatott a kormány döntéséről a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A tárca az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a január 1-jén hatályba lépett adójóváírás-megszüntetést a közszférában jövedelemkiegészítéssel, a versenyszférában pedig a bruttó bérek emelésének ösztönzésével ellensúlyozza a kormány. A jóváírás megszűnése miatt azonban a bruttó 202 ezer forint alatti havi terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) és gyermekgondozási díj (gyed) személyi jövedelemadó terhe is nő, amit a kabinet jövedelempótlékkal kompenzál. A január 1-je előtt megállapított gyed és tgyás esetében az érintett szülők a korábbi, béremelés előtti bruttó keresetük alapján részesülnek az ellátásokban; ezért a már megállapított ellátások esetében olyan kiegészítő juttatás bevezetése szükséges, amely biztosítja, hogy az ellátás nettó összege ne csökkenjen - fejtették ki, hozzátéve, hogy hosszabb távon a megemelt keresetek alapján a következő évekre megállapított gyed- és tgyás-összegek is nőnek majd. A kormányrendelet alapján - részletezték - jövedelempótlékot az a szülő kap, aki 2011. december 31-én már és 2012. január 1-jén még terhességi-gyermekágyi segélyben részesült, s ugyanez érvényes a gyermekgondozási díjra is.
A jövedelempótlék összege függ attól, hogy az érintett igénybe veszi-e a családi kedvezményt, és ha igen, hány gyermek után. Figyelembe kell venni azt is, hogy a tavalyi évre vonatkozóan igénybe vette-e az adójóváírást.
Mindezekről az ellátásban részesülőknek a fővárosi és megyei kormányhivatalok egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerveinél, ha pedig az ellátást a társadalombiztosítási kifizetőhely folyósítja, akkor ott kell a nyilatkozatot benyújtaniuk - közölték. Az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek a következő napokban minden olyan kismamának, akinek az egészségbiztosító folyósítja az ellátást, postázza a szükséges nyilatkozatot, amelyet kitöltve a lehető legrövidebb időn belül, de legkésőbb május 31-ig postán vagy személyesen vissza kell juttatni az ellátást folyósító szervhez.
Aki a május 31-i határidőig kéri a jövedelempótlékot, januárig visszamenőleg kapja meg a kompenzációt. Aki azonban a határidő után nyújtja be igényét a folyósítóhoz, csak a beadást követő hónaptól lesz jogosult a juttatásra, visszamenőlegesen nem - hívta fel a figyelmet a minisztérium. A nyilatkozat elérhető a www.oep.hu oldalon, valamint a fővárosi és megyei egészségbiztosítónál, illetve a kifizetőhelyeknél is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék