Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megnyílt az egyszülős központ

Szerző: Babaszoba.hu

2018. május 30.

Forrás: MTI

Megnyílt az ország első egyszülős központja, az állami segítséggel létrehozott civil intézményben a kávézó és a játszóház mellett segítő szakemberek várják az egyedülálló szülőket, akik akár mobilirodaként is használhatják a közösségi teret.

Megnyílt az egyszülős központ
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, a központ üzenete, hogy az egyedülálló szülők sincsenek egyedül, számíthatnak a civil-társadalmi szervezetek, a sorstársak és a kormány támogatására is.
A kormányzati intézkedések közül kiemelte, hogy az egyszülős családok a bölcsődei felvételnél előnyt élveznek, gyerekeiket várják az Erzsébet-táborokba, és igénybe vehetik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is.
Nagy Anna, a központot működtető Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány kuratóriumi elnöke egy felmérésüket ismertetve arról beszélt, hogy az egyszülős családok legnagyobb problémája nem is anyagi nehézség, hanem az elmagányosodás, az izoláció. Ezért azt szeretnék, hogy az egyedülálló szülők közösségben érezzék magukat a központban.
Az alapítványhoz fordulók kaphatnak jogi segítséget, életvezetési tanácsokat, valamint igénybe vehetik pszichológusok és mediátorok szolgáltatásait is. Mindezeken túl szívesen segítenek a válás határán lévőknek és a mozaikcsaládoknak, valamint azoknak a szülőknek, akik nem láthatják minden nap a gyerekeiket - ismertette a kuratórium elnöke.
Az egyszülős családok körülbelül fele szegénységben él, így esetükben különösen fontos szerepet tölt be a munka, ezért munkaerőpiaci szakemberekkel és fejvadászokkal tanácsadást és képzéseket is szerveznek majd.
Magyarországon 300 ezer egyszülős családban mintegy félmillió gyerek nevelkedik, az ilyen családok aránya Budapesten a legmagasabb. Ezért céljuk az is, hogy a gyerekek ne azt lássák, milyen nehéz szülőnek lenni, hanem megtapasztalhassák, hogy ez a legcsodálatosabb dolog a világon - fogalmazott Nagy Anna.
Sára Botond a VIII. kerület fideszes alpolgármestere azt mondta, amikor elkezdték Józsefvárost "újjáépíteni", olyan helyet akartak létrehozni, ahol az emberek szeretnek élni, ezért nagy hangsúlyt fektettek a közösségépítésre. A közösségek alapját pedig a családok adják, ezért az ő támogatásuk elsődleges az önkormányzatnak is - tette hozzá.
A kerületben élő családokat a városvezetés babacsomaggal, nyári táborral támogatja, tavaly lakáspályázatot írtak ki egyedülálló szülőknek, és örömmel fogadták be az egyszülős központot is, amelynek létrehozását 11,5 millió forinttal támogatták, és működését is évről évre segítik majd - közölte az alpolgármester.
Az Üllői út 30. alatt kialakított központot az Emmi 500 millió forinttal támogatta. A Schannen Ernő által 1893-ban tervezett épületben működött az 1900-as évek fordulóján a Medikus kávéház, az egyetemisták és művészek kedvelt találkozóhelye, és a házban lakott egykor Kosztolányi Dezső író-költő, Herman Ottó természetkutató és Huszka Jenő zeneszerző is.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék