Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Megháromszorozódott az alvászavaros gyerekek száma a járvány alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2021. február 2.

Forrás: 24.hu

A járvány előtti évekhez képest sokkal több gyereket kezelnek alvászavarral a Heim Pál Gyermekkórház alváslaborjában

Megháromszorozódott az alvászavaros gyerekek száma a járvány alatt (fotó: Getty Images)
A járvány előtti évekhez képest megháromszorozódott azon fiatalok száma, akiket alvászavarral kezelnek a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Alvásdiagnosztikai és Terápiás Laboratóriumában - mondta a 24.hu-nak Dr. Benedek Pálma, az alváslabor vezetője. Leginkább olyan fiatalokat, akik a járvány előtt egészségesek, stabilak voltak.
Az alvászavarok kiváltó oka, hogy a fiatalok a járvány miatt teljesen más ritmusban, más szokások szerint kénytelen élni az életüket: az oktatás online lett, esti kijárási tilalom van, a fiatalok nem tudnak kimozdulni, szórakozni, együtt lenni a kortársaikkal.
A szakértő a lapnak elmondta, hogy jellemzővé vált, hogy a fiatalok csak hajnalban fekszenek le, éjszaka alig alszanak, a biológiai órájuk eltolódott. Ez odáig is fajulhat, hogy csak gyógyszeres segítséggel állítható vissza. Sok olyan fiatallal is találkoznak az alváslaborban, akik szorongásos alvászavarral küzdenek, rémálmok gyötrik őket és pszichés történések jönnek felszínre, ami akár alvásparalízishez is vezethet: ilyenkor a gyerek nem tud megmozdulni, úgy érzi, hogy még levegőt sem képes venni, és amíg ez nem oldódik, mozdulatlanul fekszik.
Egyre kisebbeket is érint a probléma: 7-10 éves gyerekeket is kezelnek hasonló problémákkal. Sokszor a szülői szorongást is átveszik a kisebbek.
A szakorvos arra hívta a figyelmet, hogy az otthonlét hátulütőit azok a felnőttek nem veszik észre, akik rendszeresen járnak dolgozni. A gyerekeknek rendkívül nagy pszichés teher a a járvány miatti bezártság, aminek első tünete az alvászavar lehet, akár a korábban egészséges és stabil gyereknél is.
Az alvásnak fontos szerepe van a szerveztünk működésében, alvás közben olyan létfontosságú folyamatok zajlanak, amelyek közvetlen hatással vannak az egészségünkre, többféle hormon szabadul fel, de az alváshoz kötött az inzulinháztartás és a memóriának is fontos a megfelelő alvás. Alvászavarban szenvedők közül sokkal nagyobb számban kerülnek ki a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők, elhízásra is sokkal hajlamosabbak azok, akik nem alszanak jól, sőt azok az anyagok, amelyek egy gyulladás leküzdésében vesznek részt szintén alvás alatt szabadulnak fel, ennek hiánya késlelteti a betegségek gyógyulását.
Benedek Pálma a 24.hu-nak elmondta, hogy a szülőknek is szerepe van a gyógyulási folyamatban, hiszen nekik kell figyelniük arra, hogy gyerekük ne szakadjon el teljesen a való élettől és a kortársaitól. A szorongás csökkentésében kulcs szerepe van a kortársakkal való együttlétnek, kapcsolódásnak, a szociális kapcsolatok megtartásának.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék