Gyerek

Meggyógyult az intenzíven kezelt magyar koronavírusos kislány

Gyógyultan hagyhatta el a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját csütörtökön az a 7 éves kislány, aki március 22-én epilepsziás görcsrohamok miatt került a klinika intenzív osztályára.
2020. Április 09.
Meggyógyult az intenzíven kezelt magyar koronavírusos kislány (Fotó: Getty Images)

A klinikán elvégezték a kislánynál a koronavírus tesztet is, melynek pozitív lett az eredménye. A gyermek epilepsziája miatt január óta áll a klinika gondozásában. Alapbetegsége miatt került március 22-én az intézménybe, ahol állapota miatt altatásra és lélegeztetésre szorult.

A kislánynál a légútbiztosítás során észlelt tünetek miatt végezték el az úgynevezett PCR típusú, vagyis a víruskimutatáson alapuló koronavírus tesztet, amely pozitív lett – állapotában semmi nem utalt korábban koronavírus fertőzésre. A klinikára való felvétele utáni harmadik napon tüdőgyulladásra utaló jeleket észleltek a gyermeknél, a megismételt mellkasröntgen során.

A felvétele utáni nyolcadik napon a lélegeztető gépről le tudták venni a kislányt a nemzetközi gyakorlatban is már használt és szakirodalomban javasolt gyógyszeres terápia, valamint az intenzív gondozás hatására – a gyermek tüdőelváltozásai pedig gyógyultak, állapota napról-napra jelentősen javult. A pácienset a kezdetektől megfelelő védőfelszerelésben ellátott egészségügyi dolgozók kezelték, a klinika valamennyi munkatársánál és a gyermek családtagjainál mégis elvégezték a koronavírus tesztet, mely negatívnak bizonyult.

A kislány gyógyultan távozott a klinikáról, csak a kontroll vizsgálatokra kell majd visszamennie. A Semmelweis Egyetem a család kérését és a betegjogokat tiszteletben tartva további nyilatkozatot nem ad az esettel kapcsolatban.

(VIA)

Forrás: Semmelweis Egyetem