Gyerek

Megfázás elleni gyógyszerek: 6 éves kor alatt feleslegesek!

Jó néhány hete elkezdődött már az ovi és az iskola, és a legtöbb családban ez bizony a fertőző betegségek szezonját is megnyitotta. Szakemberek szerint azonban jobb kerülni a vény nélkül kapható, megfázás és köhögés elleni szereket a legkisebbeknél.
2018. Október 20.
Náthás a gyerek: feleslegesek a gyógyszerek?

Természetesen minden szülő szeretné enyhíteni a gyermeke fájdalmát és a kellemetlen tüneteket, de szakemberek szerint a vény nélkül kapható köhögés és orrdugulás elleni, antihisztamin tartalmú szereket a 6 év alattiaknál jobb, ha kerüljük, nincs ugyanis bizonyíték arra, hogy ezek valóban segítenék a gyógyulást. A BMJ című szakmai lapban megjelent kutatás szerzői szerint ezek a gyógyszerek nem csökkentik elég hatékonyan az orrdugulást vagy más, jellegzetes tüneteket, ugyanakkor veszélyes mellékhatásaik lehetnek. “Bizonyos gyógyszerek például növelik a magas vérnyomás rizikóját, vagy túlpörgetik a gyerekeket” – mondta a kutatás vezető szerzője, dr. An De Sutter.

Korábban már más szakmai szervezetek is figyelmeztették a szülőket arra, hogy legyenek óvatosak ezekkel a gyógyszerekkel. Az amerikai FDA például azt javasolta, hogy kétéves kor alatt ne kapjanak ilyen vény nélkül kapható szereket a gyerekek, az Amerikai Gyermekorvosi Társaság (AAP) pedig 4 éves korban húzta meg ezt a határt. “Amikor gyógyszerszedésre kerül sor, a gyerekek és a felnőttek esetében egyaránt mérlegelni kell az előnyöket és az esetleges veszélyeket. A felnőtteknél ez a két szempont nagyjából kiegyenlíti egymást, de a gyerekeknél a kockázatok valamivel magasabbak” – mondta dr. Jeffrey Gerber, a philadelphiai gyermekkórház egyik vezetője. “A vény nélkül kapható orrdugulás elleni szerek hatékonyságát sajnos nem sikerült kutatásokkal igazolni, a mellékhatások viszont jól ismertek, ezért jobb, ha nem is alkalmazzuk ezeket.”

A náthát és megfázást vírusok okozzák, és a betegség tünetei általában 7-10 napon belül enyhülnek vagy teljesen el is múlnak. A gyerekek mintegy 6-8 alkalommal fertőződnek meg évente (míg a felnőttek átlagosan 2-4 alkalommal lesznek náthásak egy-egy évben).

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: