Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Még kevesebb cukrot ajánlott adni a gyereknek

Szerző: Galgóczi Edina

2015. március 26. | Frissítve: 2021. április 13.

Forrás: babaszoba.hu

A tejhez cukorgolyós szívószál vagy müzli, némi gyümölcslé az ebédhez, túró rudi desszertnek, még egy pöttyintésnyi kechup a virslihez este. Észre sem vesszük, milyen sok cukrot adunk a gyerekeknek. A WHO csökkentette az ajánlott maximum mennyiséget.

A túlsúly sajnos egyre több gyermeket érint, ezáltal azok száma is nő, akik közvetetten sokkal jobban veszélyeztetve vannak a szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vonatkozásában. Az elhízási, cukorfogyasztási tendencia egyre rosszabb jövőképet fest, már most is egyre több gyerek küzd ideje korán krónikus betegséggel. S akkor még a cukor fogszuvasodást elősegítő és a viselkedésre gyakorolt hatásáról nem is beszéltünk.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2015. márciusi sajtóközleményében új irányelvet fogalmazott meg a gyermekek (és a felnőttek) cukorfogyasztására vonatkozóan. A szervezet arra int, hogy a hozzáadott cukorbevitel lehetőleg ne haladja meg a teljes kalóriabevitel 10%-át. További egészségügyi előnyökkel kecsegtet, ha 5% alá visszük a plusz cukorfogyasztást.
A WHO tiltása nem csak a saját magunk által hozzáadott cukorra vonatkozik (pl. amikor a teát ízesítjük), hanem az élelmiszerekben, üdítőkben, s más italokban található rejtett cukorra, s persze a főzés során ízesítés céljából ételhez adagolt cukorra is. Ha meglessük a hozzávalókat, ne csak a "cukor" szót keressük, ami tulajdonképpen a diszacharidok közé tartozó répacukorra (szacharózra) használt hétköznapi megnevezés.
A 10%-os korlátba bele kell számítani a monoszacharidok közé tartozó glükózt (szőlőcukrot), fruktózt (gyümölcscukrot), nádcukrot és a malátacukrot is. Érdemes tudni azt is, hogy a méz, a gyümölcslevek, szirupok szintén nagy mennyiségben tartalmaznak az előbbi vegyületekből. A méz például fruktózt rejt nagy mennyiségben.
Mit nem kell beleszámolni a napi 10%-os korlátba? Gyakorlatilag csak a friss gyümölcsökben és zöldségekben található cukrot (glükózt és fruktózt), valamint a természetesen előforduló tejcukrot (azaz a laktózt).

A mindennapok alattomos cukoradagjai

Anyaként nem is sejtjük, hogy amikor müzli szeletet nyomunk a gyermekünk kezébe, akkor egyúttal jelentős mennyiségű cukorhoz is juttatjuk szervezetét. De a piciknek adott speciális gyümölcsitalok, pürék is sok esetben nem kevés cukrot rejtenek. (Akad olyan 200ml-s verzió, ami 20-22g hozzáadott cukorral készül.) És ez még csak a jéghegy csúcsa. A rejtett cukortartalom a legveszélyesebb, legbecsapósabb.
Érdekességképpen néhány élelmiszer cukortartalma:
Cerbona müzliszelet (20g-os) - 5-8g
Milli joghurtital (300g-os) - 37g
Danone Könnyű és Finom joghurt (125g) - 15g
Nestea (500ml) tea - 36g
2dl almalé - 27g
2dl kóla - 21g
Oké! kakaós tej - 50g
Hohes-C multivitamin (200ml) - 19g
1 túró rudi - 38g
Chocapic müzli 30g (1 adag) - 8,7g
tej instant kakaóval - 22g
1 pohár kóla - 21g
30 g babapiskóta - 13g
5 db gumimaci - 7g
1 gombóc tejes fagyi - 10g

A gyerekek kalóriaszükséglete és WHO szerinti max. cukorbevitel - életkor szerint

Az alábbi táblázatban található kalóriaszükségletek és cukor mennyiségek körülbelüli értékek, amit befolyásol többek között a gyermek neme, a napi mozgás mennyisége és a testsúlya is.
1-3 év: 1100-1300kcal - 28-33g, egészségesebb 5%-os korlát: 14-16g cukor
4-6 év: 1300-1700 - 33-43g, egészségesebb 5%-os korlát: 16-21g cukor
7-10 év: 1650-2400 - 42-61g, egészségesebb 5%-os korlát: 21-30g cukor
11-14 év: 2000-2700 - 51-69g, egészségesebb 5%-os korlát: 25-34g cukor
15-18 év: 1500-2500 - 38-64g, egészségesebb 5%-os korlát: 19-32g cukor
Hogy könnyebb legyen felmérni a grammban megadott mennyiséget, eláruljuk, hogy 1 csapott kávéskanál cukor kb. 4g. Szemléletesen tehát egy 3-6 éves max. 4 teáskanál cukrot fogyaszthat. (Beleszámolva ebbe az ízesített joghurttól kezdve, a diós, porcukros metélten át, a cukrozott pékáruig mindent.)

A szülő felelőssége a helyes táplálkozási szokások kialakítása

Útmutatás a baba és gyermek cukorfogyasztása kapcsán

A főzés során, ha lehet, hagyjuk el a cukrot! A bébiételek készítésénél ne adagoljunk extra cukrot a gyümölcshöz, zöldséghez. S ami a legfontosabb: ne a saját szánk íze legyen a mérvadó! A kicsi másképp érzi még az ízeket. A mi felelősségünk, hogy mihez szoktatjuk hozzá - ha ahhoz, hogy mindent édesen, cukrosan kell enni, akkor jelentősen meg fog nőni a rendszeres cukorbevitele, ami az elhízást is elősegíti, és cukorhintához vezet.
A kész élelmek kiválasztásánál - ha van alternatíva - ne vásároljunk olyat, amiben hozzáadott cukor van. De ha mégis cukrozottat veszünk, akkor olyat, ami alacsony cukortartalmú, azaz 100g-ra kevesebb mint 5g cukor jut.
Különösen a 3 éves kor fölötti gyerekeknél szalad el a ló a cukorbevitel kapcsán a szülőkkel. Érdemes venni a fáradságot, és megvizsgálni, hogy egy átlagos napon pontosan mit is rakunk a gyerek elé. Nézzük meg a kész élelmek összetevőit, továbbá mérjük le a házilag készített ételekhez adott cukrot, majd este szummázzuk. Így meglátjuk, hogy a rutinszerű cukoradagolás milyen volumenű, s ha sok, még időben változtathatunk a gyerek és az egész család táplálkozási szokásain.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék