Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Mediterrán étrenddel a mellrák ellen?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 7.

Forrás: babaszoba.hu

Hal, zöldség és olívaolaj fogyasztásával is meg lehet előzni a mellrákot, állítja egy kutatás.

A mediterrán étrend (ami gazdag halban, zöldségekben és olívaolajban) csökkentheti a mellrák újrakialakulását, írja kutatásra hivatkozva a Daily Mail. A kutatás során 300 nőt vizsgáltak, és úgy találták a szakemberek, hogy az, amit fogyasztottak, nagyban befolyásolta, visszatér-e a mellrákuk vagy nem.
A legújabb tanulmányt Olaszországban végezték a Piacenza Kórházban, és három éven követték nyomon azokat a nőket, akiket kigyógyítottak az emlőrákból. Az orvosok azt találták, hogy a mellrák azoknál alakult ki újra, akik normál étrendet követtek (ez szám szerint 11 beteg volt), míg akik mediterrán étrenden éltek, azoknál nem tapasztaltak visszaesést.

Mediterrán étrenddel a mellrák ellen?

Azt már korábban is kimutatták egyébként más vizsgálatokban, hogy az extra szűz olívaolaj csökkenti a mellrák kialakulásának a kockázatát. Ezt a vizsgálatot Spanyolországban végezték, mintegy 4000 nő vett részt benne, és megállapították, hogy az extra szűz olívaolaj (ami ugyebár a mediterrán étrend szerves része) 68 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának a kockázatát.
A legújabb, olasz tanulmány alapja az volt, hogy a legtöbb nő, akinek már volt emlőrákja, attól fél a legjobban, hogy újra kiújulhat ez az alattomos betegség. A kutatók szerettek volna rájönni arra, hogyan lehet a kiújulás kockázatát csökkenteni. Igaz, ezt most csak 3 évig vizsgálták, de bíznak abban, hogy hosszabb távon is eredményeket fognak elérni.
Éppen ezért még további vizsgálatokra, és még több időre lesz szükség, hogy még nagyobb bizonyosságot nyerhessen az, hogy a mediterrán étrenddel nagyobb az esély arra, hogy elkerüljük a mellrák ismételt megjelenését. Azt ugyanakkor egyik kutató sem vitatta, hogy az emlőrákból kigyógyult nőknél kétségtelenül számít az a tényező, hogy milyen életmódot él, és ebbe beletartozik az is, hogy mit fogyaszt. Igaz, egyelőre arról sincs egyetértés, hogy teljesen biztos-e az, hogy bizonyos ételek mellőzése vagy fogyasztása egyértelmű hatással lenne-e a mellrák újbóli megjelenésére.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék