Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Meddig fertőz az influenzás beteg?

Szerző: Jaksa Petra

2018. február 7. | Frissítve: 2020. január 30.

Forrás: babaszoba.hu

Benne vagyunk a sűrűjében, így nyilván benned is felmerült a kérdés, hogy vajon meddig fertőz a betegség?

Meddig fertőz az influenzás beteg?

Emberről emberre

Az influenzás beteg másokkal érintkezve nagyjából 2 méteren belül fertőz. A szakértők többsége szerint a vírus cseppfertőzéssel terjed, miközben az illető köhög, tüsszent vagy egyszerűen csak beszél. Ezek a kis vírust hordozó cseppek a beteg környezetében lévő emberek száján vagy orrán landolnak, vagy belégzéssel egyenesen a tüdejükbe jutnak. Ritkább esetben az is előfordulhat, hogy valaki fertőzött tárgyat érint, majd a vírust a száján vagy orrán keresztül juttatja be a saját szervezetébe.
Mindezek elkerülése végett maradjunk távol az influenzás emberektől, aki pedig már elkapta a betegséget, lehetőleg szintén maradjon otthon. A minimum 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás szintén nagyon fontos a megelőzés szempontjából. Amennyiben víz és szappan nem áll a rendelkezésünkre, használjunk alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt. Ruhanemű, evőeszközök, tányérok, edények közös használata a beteggel mindenféleképpen kerülendő alapos mosást, tisztítást megelőzően.
A beteg által használt evőeszközöket és edényeket moshatjuk kézzel, mosószeres vízben vagy mosogatógépben a többi edénnyel együtt, nem szükséges elkülöníteni ezeket. Ezen kívül a gyakran érintett felületeket/tárgyakat (kilincsek, mosogató, távirányító, telefon, számítógép billentyűzet stb.) otthon, munkahelyen és az iskolában is fontos rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni, különösen, ha beteg ember is érinti/használja őket.

Meddig fertőz?

Az influenza vírussal megfertőzött felnőtt személy már a tünetek megjelenése előtt 1 nappal is fertőzhet egészen a betegség kialakulása utáni 5-7 napig. Az influenzás gyerekek ennél hosszabb ideig, akár 7 napon túl is fertőzhetnek. A tünetek általában a fertőzést követő 1-4. napon jelentkeznek. Ez azt jelenti, hogy már bőven azelőtt átadhatjuk a betegséget másnak mielőtt mi magunk felfedeznénk, hogy fertőzöttek vagyunk. Tehát a higiéniai szabályokat érdemes mindig betartani, hiszen az, hogy valakinek nincsenek tünetei önmagában semmit sem jelent.
(Cikk forrása itt)
Kapcsolódó cikkeink influenza témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék