Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Másképp működnek a pro- és prebiotikumok a lányoknál és a fiúknál

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 10. | Frissítve: 2021. január 4.

Forrás: babaszoba.hu

A Bristoli Egyetem és a Reading Egyetem kutatócsapata 28 napos malacoknál végzett vizsgálatot, amelyből kiderült, hogy a nemüktől függően nagyon eltérő immunsejteket, antitesteket és más, az immunitással összefüggő molekulákat termelnek.

Másképp működnek a pro- és prebiotikumok a lányoknál és a fiúknál (Fotó: iStock)
Ez ellentmond a korábbi bizonyítékoknak, melyek arra utalnak, hogy az immunitásbeli eltérő fejlődés kezdete a pubertáskor idejére tehető. - Az immunrendszer megfelelő fejlődése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a szervezet megfelelően tudjon reagálni mind a káros, mind az ártalmatlan hatásokra, már az élet első napjaitól. Bár azt még nem tudjuk biztosan, hogy mi az oka, de azt találtuk, hogy a kislányok szervezete erősebben védekező immunválaszt ad az oltásokra, mint a kisfiúké - magyarázta Dr. Marie Lewis, a Readingi Egyetem bélimmunológia és mikrobiológia professzora.
A kutatás alapján úgy tűnik, a kislányok bélszövete jobban szabályozott immunkörnyezettel rendelkezik. Ez azért fontos, mert immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerben található, és megfelelő fejlődése a korai életkorban a bélbaktériumoknak köszönhető. - A malacok nagyon jó modellnek számítanak a preklinikai vizsgálatok esetén a csecsemőkre vonatkozóan, különösen a táplálkozással összefüggő vizsgálatok során. A legújabb, kismalacokkal végzett vizsgálatunk során megállapítottuk, hogy a pro- és prebiotikumok eltérő hatást gyakorolnak a fiúk és a lányok immunrendszerére. Például a hím malacok szervezetében az inulin, amely egy prebiotikum, jelentősen megnöveli az immunválaszért felelős, szabályozó T-sejtek számát, de a nőstény malacok bélrendszerében nem volt ilyen hatása - mondta el Dr. Marie Lewis.
A professzor szerint a tanulmány konklúziója az, hogy érdemes újragondolni, hogy a témában milyen adatokkal, milyen tanulmányokkal foglalkoznak majd a kisbabák esetén. A jelenlegi vizsgálatok ugyanis, melyek az étrendkiegészítők immunrendszerre gyakorolt hatását vizsgálják, azt feltételezik, hogy ugyanaz történik a lányok és a fiúk szervezetében is. Azonban a mostani kutatás kimutatta, hogy nemenként eltérő, mennyire hatékonyak a pro- és prebiotikumok.
Mick Bailey, a Bristoli Állatorvosi Egyetem összehasonlító immunológia professzora szerint a tanulmány felvet néhány nagyon fontos kérdést, főként, hogy mivel magyarázható mindez? A folyamat hátterében az áll, hogy a különböző nemi hormonok miatt az immunrendszer másképp működik még ebben a korban, vagy esetleg azért, mert az immunrendszer és a reprodukciós rendszerek a korai fejlődés során össze vannak kapcsolódva egymással?
A kutatók szerint az, hogy a pro- és prebiotikumok eltérően működnek a nők és a férfiak esetében a korai életszakaszban, könnyen észrevétlen marad, ha együtt vizsgálják a két nemet. Dr. Lewis szerint fontos, hogy az immunrendszeri rendellenességek kezelésének módszere másképp legyen kidolgozva a fiú és a lány csecsemők esetén a jövőben. A kutatás segíthet, hogy kidolgozhassák, melyek a megfelelő pro- és prebiotikumok a lányoknál és a fiúknál, és javíthatnak az immunrendszert befolyásoló gyógyszerészeti és egyéb terápiákon is.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék