Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Más szerep jut anyának és apának a gyerek egészsége szempontjából

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 12.

Forrás:

A szülőknek a zenei ízléstől kezdve a társadalmi értékekig óriási szerepe van abban, milyen felnőtté válnak a gyerekek. A legújabb kutatás szerint ez az egészség szempontjából sincs másképp.

Más szerep jut anyának és apának a gyerek egészsége szempontjából (Fotó: iStock)
Az Ohio Állami Egyetemen Alexandra Kissling és Corinne Reczek vezetésével végzett kutatás szerint felnőttként hasonlóan kérünk tanácsot az édesanyánktól az egészségünket illetően, mint gyerekként, és reménykedünk benne, hogy átsegítenek minket azokon az időkön, amikor betegek vagyunk. Ezzel szemben az édesapánkra úgy tekintünk egészség szempontból, mint tanító, esetleg intő példára, hogy mit ne tegyünk.
A témában 90 párral készítettek interjút, akik 40-60 év közöttiek, és megvizsgálták, milyen befolyással van rájuk egészség tekintetben mindkét szülőjük. Külön beszélgettek a párok mindkét tagjával, és kikérdezték őket egészségi állapotukról és a családjukkal fennálló kapcsolatukról is. A résztvevők többsége arról számolt be, hogy a családjuk egy esetleges betegség vagy sérülés idején nagyobb anyagi vagy fizikai támogatást nyújtott a számukra, a diagnosztizálástól a kezelésig. Ez abban is segített, hogy a betegek házastársa folytathassa a munkáját, és vezethesse a háztartást, mert a betegápolásban kapott segítséget.
A résztvevők közül 37-en arról számoltak be, hogy intő példaként tekintenek szüleikre, főként az édesapjukra, hogy saját egészségükkel szemben másképp viseltessenek. A tanulmányban megkérdezettek közül sokan arról számoltak be, hogy édesapjuk mekkora mértékben károsítja az egészségét az alkohol vagy a dohányzás által, és igyekeztek, hogy ők maguk ne essenek hasonló hibákba.
Ezzel szemben az édesanyák a felnőtt gyermekeiket is hasonlóan támogatták, mint fiatal korukban, gyakran saját maguk szükségletei elé helyezve a gondoskodást. - Az anyai gondoskodás soha nem szűnik meg, és az édesanyák még a felnőtt gyermekeiknek is ott vannak, hogy ápolják, segítsék őket - magyarázta Kissling.
A kutatók arra azonban felhívták a figyelmet, hogy a felmérés önbevallás szerint készült, amely eredményei mindig vitathatók, ugyanis ez nem a legpontosabb mérési módszer. A szülőkkel való szoros vagy kevésbé szoros kapcsolat miatt is érezhetünk, hihetünk úgy dolgokat, hogy azzal kicsit megmásítjuk emlékeinket, nincs meg mindig a megfelelő érzelmi távolságtartás az objektív szemlélethez. Emellett a mintavétel bázisa is kicsi, és a tradicionális családmodelleket vette csak alapul, nem foglalkozott például az egyszülős családokkal.
(VIA)
Kapcsolódó írásaink:
 

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék