Gyerek

Marcsi naplójának pasiverziója: Kispapa 3

Nem tudom, minden szülőtársamnak megvolt-e az a pillanat, amikor úgy érezte a békésen szunyókáló újszülött mellett állva, hogy most azonnal fel kell ébresztenie. Nekem igen.
2009. Október 29.

Bár mindenki mondta, hogy az alvó gyereket hagyjuk nyugodtan, addig jó, amíg csendben van, mégis befészkeli magát az ember agyába egy irracionális aggodalom, és muszáj megbizonyosodnunk arról, hogy a gyerek nem kómában van, csak alszik. Még akkor is, ha ennek többnyire sírás a vége.

Nos, eleinte valami ehhez hasonló érzés kíséri végig a terhesség harmadik-negyedik hónapjában a kispapát. Első két leányom várásakor legalábbis folyton aggódtam, mert az már biztos volt, hogy az utód ott fejlődik a párom pocakjában, de ezen a tudaton kívül más életjelet nem nagyon adott. Néha ugyan el-elkísértem a drágámat az ultrahangos vizsgálatra, amikor a monitoron mocorgó apróság látványa néhány órára megnyugtatott, de aztán megint egy hónap telt el csendben, mozdulatlanul, jelek nélkül. Illetve… jelek, azok voltak, csak nem a babán, hanem az anyán. Reggeli rosszullétek, gyomorégés, hányinger és a többi tünet, kinek-kinek alkata szerint. Az első terhességnél nekem is nehéz volt megérteni, amit az orvos mondott, hogy ez a normális, és csak örüljünk, mert amíg ezek vannak, addig a baba szépen fejlődik. Persze hogy minden aprósággal próbáltam hát csillapítani a párom szenvedéseit. Aztán a második terhességnél már akkor aggódtam jobban, ha néhány napra abbamaradt a feleségem panaszáradata. De “szerencsére” mindig visszatértek a rosszullétek. Ez az egyetlen olyan jelzés, amiből a kispapa is tudja, hogy még dolgozik odabenn az új életet előállító biológiai csoda…

Így jutottunk el a mostani terhességig – az, hogy ehhez a feleségemnek kellemetlen, émelygő, fájdalmas, kibírhatatlan és elviselhetetlen érzések társulnak, nekem már természetes, sőt, el is várom. Így aztán a panaszáradat nemhogy zavarna, inkább megnyugtat, és olyan elhamarkodott kijelentésekre ragadtat, mint amikor arra kértem őt, hogy – mivel éppen indulnunk kellett – nyugodtan legyen rosszul, de ha lehet, ezt csinálja inkább menet közben!

No, ez persze csúnya volt, tudom én, és ezúton fel is hívom a kedves férfi olvasók figyelmét, hogy a fent leírt jelenetet ne próbálják otthon utánam csinálni, mert komoly sérüléseket okozhat. Az viszont tény, hogy a másik szenvedéséhez is hozzá lehet lassan szokni, és az is tény, hogy a terhességnek ebben a szakaszában tényleg nem nagyon kap a kívülálló más bizonyságot, mint a kismamán jelentkező kellemetlen tüneteket. Ne feledjük, ilyenkor még csak a pocak méretén sem nagyon lehet tetten érni a más állapotot!

Később persze majd eljön az idő, amikor a pocak és a magzat is nagyobb már, és a kis Alien activityzni kezd odabenn: a hasfalon keresztül is jól láthatóan mutogat. A lelkes apukák ilyenkor általában tudni vélik a megfejtést: “két szó; a második apa; az első… szerelő? (ilyenkor apa gyanakvó pillantást vet anyára…) Ja nem, szeretlek, apa! Ó, én is, kicsim!”

Ebben a harmadik hónapban viszont még ilyen hasfalon túli élményekre csak az ultrahang segítségével számíthat a férfiember. Nos, ezt megkaptam én is, és tényleg élmény volt. Először láttam ugyanis együtt a három gyerekemet, igaz, a harmadikat még csak monitoron. De ezen a vizsgálaton tényleg együtt volt az egész család, és ez mindenkit lelkesített, beleértve a picurt is, aki megmutatott minden trükköt, amit eddig tanult. Ez pedig annyira tetszett a nagyobbaknak, hogy kezdem azt hinni, néhány hónap múlva már ők játszanak pocakon keresztüli activityt a tesóval, helyettem.

Forrás: Kismama magazin