Gyerek

Már az ovisokat is egészségre kell nevelni

A Gondolkodj egészségesen program játékokon, meséken, zenéken keresztül próbálja rávezetni a kicsiket az egészséges életmódra.
2013. Szeptember 21.

A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár és az Ashoka non-profit szervezet Budapesten bemutatta legújabb társadalmi vállalkozóját, Bácskai Mártát és innovatív társadalmi programját. A két szervezet közös “Making More Health” (“Egészséget Még!”) programjának célja olyan tehetséges személyek felkutatása és támogatása, akik egy adott probléma megoldására innovatív, rendszerszintű megoldást nyújtanak működő társadalmi vállalkozásukkal.

A most Ashoka Taggá választott Bácskai Márta által kidolgozott “Gondolkodj Egészségesen!” program teljesen új módon vezeti be a gyerekeket és a családjaikat a holisztikus és gyerekközpontú egészségnevelésbe. A gyerekeknek, szüleiknek és óvodapedagógusoknak szóló egyedülálló és átfogó prevenciós program egészségtudatosságra neveli a gyerekeket és segíti őket abban, hogy időben átvegyék az irányítást saját életük felett. Márta hasznos eszközökkel és tanácsokkal látja el az óvodapedagógusokat és a szülőket, és játékon, művészeteken – mesén, zenén, táncon, kézművességen – keresztül, valamint színház-pedagógián alapuló módszereket alkalmazva bátorítja a gyerekeket az önkifejezésben. Munkája az óvoda és a szülők közötti szoros együttműködést is elősegíti.

A gyermekként túlsúlyos Bácskai Márta csak tudatos odafigyeléssel és következetességgel tudott lefogyni. 13 éves volt, amikor eldöntötte, hogy saját tapasztalatai alapján gyermek-egészségügyi kérdésekkel szeretne foglalkozni, hogy megakadályozza a gyerekek elhízását és az egészségtelen életmód következtében kialakuló betegségeket. Az elmúlt hét évben az általa kidolgozott “Gondolkodj Egészségesen!” programban 1350 magyarországi és 250 erdélyi óvoda vett részt. A Boehringer Ingelheim támogatásának köszönhetően a jövőben tovább tudja fejleszteni egészségügyi programját Magyarországon, és talán más európai országokban is bemutathatja azt.

A Boehringer Ingelheim és az Ashoka 2010 óta nemzetközi szinten dolgozik együtt a “Making More Health” program keretében. A közös hosszú távú kezdeményezés célja, hogy új és jobb megoldásokat találjon az egészség megőrzésére és az egészséggel kapcsolatban felmerülő problémákra. A kezdeményezés jelenleg 40 Ashoka tagot és 120 programot támogat világszerte. E program keretén belül dolgozik majd együtt a Boehringer Ingelheim gyógyszergyár magyarországi szervezete is Bácskai Mártával, innovatív gyermek-egészségügyi prevenciós programjához nyújtva támogatást.

“Örömünkre szolgál, hogy Bácskai Mártával, a Making More Health program első magyarországi tagjával együttműködhetünk. A Boehringer Ingelheim anyagi támogatásán túl munkatársaink is aktívan részt vesznek majd Márta egészségügyi prevenciós programjának terjesztésében, hogy az minél több ember számára elérhetővé váljon” – mondta dr. Zalai Gábor a Boehringer Ingelheim magyarországi vállalatának igazgatója.