Gyerek

Már a háziorvosoknál van az influenza elleni oltóanyag

Már rendelkezésre áll a háziorvosoknál az influenza elleni oltóanyag, a vakcinák kiszállítását szerdán fejezték be.
2015. November 12.

Molnár Zsuzsanna, az OEK járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa elmondta, hogy a vakcinák kiszállítása szerdán fejeződött be. Hozzátette: Magyarországon – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió adag, influenza elleni oltóanyag érhető el térítésmentesen.

Térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Az idén azoknak is ingyen jár a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.

Az elmúlt évihez képest a 2015/2016-os szezonra kifejlesztett oltóanyag összetétele két influenzavírus tekintetében megváltozott, emellett bővült azok köre, akik térítésmentesen kaphatják meg a védőoltást. Az influenza figyelőszolgálat október elejétől működik, de egyelőre nagyon kevesen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Magyarországon jellemzően február-március hónapokban tetőzik a járvány.

Hazánkban 2015. év 3-11. naptári hete között az egész országra kiterjedő, magas intenzitású influenzajárvány bontakozott ki. Ebben az időszakban több mint félmillió ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az influenza járvány Európa több más országában is jóval több megbetegedéssel járt, mint az előző szezonban. 2015. év első negyedévében 15 európai országban, köztük Magyarországon is, a 65 évesnél idősebbek körében többlethalálozás volt kimutatható, melyet elemzők részben az influenzának és szövődményeinek tulajdonítanak.Az influenza elleni védekezés, a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás.

A vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz közzé ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján. Az előző influenza szezonban használt oltóanyaghoz képest változás van az A/H3N2 és a B komponens tekintetében.

A 2015/2016. szezonra ajánlott trivalens influenza elleni vakcina összetétele az alábbi:

  • A/California/7/2009 (H1N1) pdm09-szerű vírus
  • A/Switzerland/9715293/2013 (H3N2)-szerű vírus
  • B/Phuket/3073/2013-szerű vírus
  • Az új összetételű influenza elleni vakcinák hatékonyságát és biztonságosságát minden gyártónak klinikai vizsgálat keretében kell igazolni.

    Hazánkban – az elmúlt évekhez hasonlóan – 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók influenza elleni védőoltásához. Térítésmentes védőoltásra jogosult kivétel nélkül minden 60 évesnél idősebb személy, de például az asztmások, cukorbetegek, szív-érrendszeri betegségben szenvedők és a várandós nők is. A www.antsz.hu/influenza oldalon részletes tájékoztató található a jogosultak köréről, emellett a háziorvoshoz is lehet felvilágosításért fordulni. A térítésmentes oltóanyag már a háziorvosoknál van, náluk lehet a vakcinát beadatni.

    Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni vakcina beadatását, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag.Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul. Ugyanakkor a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést igényelhetnek, bizonyos esetekben pedig halált is okozhatnak. Az influenza megelőzésének leghatékonyabb, legbiztonságosabb és legolcsóbb módja a védőoltás. A legmegfelelőbb, ha még az ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy legkésőbb decemberig adassa be a vakcinát, aki hatékonyan szeretne védekezni a fertőzés ellen.

    Babaszoba: A várandósok között gyakoribb a súlyos lefolyású influenza, ezért nekik is kifejezetten ajánlott a vakcina beadása. Az oltásban elölt vírus van, így az biztonságosnak tekinthető. Ami fontos: a védettség kiterjed a magzatra is, ráadásul születése után még fél évig védett a pici az adott vírussal szemben. Ez akkor is érvényes, ha még a teherbeesés előtt történik meg az oltás.

    Forrás: MTI - ÁNTSZ - Babaszoba