Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Majdnem minden második rákos gyermek kezeletlen marad

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 28.

Forrás: MTI

Egy átfogó tanulmány szerint világon a gyerekek 43 százalékánál nem diagnosztizálják és nem kezelik a rákot.

A Lancet Oncology című szaklap friss számában közölt kutatás becslése szerint évente a világon majdnem 400 ezer új gyermekrákos eset fordul elő, míg a hivatalos adatok szerint csak mintegy 200 ezer. Az új modell 200 országra készít előrejelzést. Becslésük alapján az összes nem diagnosztizált eset több mint fele Afrikában, Délkelet-Ázsiában és a csendes-óceáni szigetvilágban fordul elő.
Ezzel szemben Észak-Amerikában és Európában csak az esetek három százaléka marad felderítetlen. Ha a helyzet nem javul, majdnem hárommillió további eset nem kap kezelést 2030-ig.
Zachary Ward, a Harvard Egyetem orvosi karának kutatója, a tanulmány szerzője szerint az új modell eddig hiányzó előrejelzésekkel szolgál.
A korábbi becslések rákregiszterek adataira hagyatkoztak, azonban a világ országainak 60 százalékában nincs ilyen nyilvántartás. Ahol vezetik is, megesik, hogy a regiszter nem fedi le az ország teljes népességét. Sok eset marad felderítetlen, mert a lakosok jó része nem jut alapellátáshoz.
A tanulmányhoz készített - Global Childhood Cancer Microsimulation - nevű új modell a rákregiszterek adatain kívül az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) felmérései, demográfiai egészségügyi vizsgálatok, valamint az ENSZ gyermekalapja, a UNICEF által kidolgozott háztartásfelmérések adatait is magába foglalja.
A szerzők a tanulmányban szereplő 200 ország mindegyikére közöltek becsült adatot. A világon 2015-ben 224 ezer gyermeknél diagnosztizáltak rákot, ez szerepel a regiszterekben. A becslések alapján azonban 397 ezer gyereknél alakulhatott ki rák, ami azt jelenti, hogy az esetek 43 százalékát nem diagnosztizálták.
Az arányok régiónként jelentősen eltérnek, a legalacsonyabb, három százalék Nyugat-Európában (4300 új eset közül 120-at nem ismernek fel) és Észak-Amerikában (10 900 esetből 300-at nem diagnosztizálnak), a legmagasabb, 57 százalék Nyugat-Afrikában (76 ezer esetből 43 ezer marad diagnózis nélkül).
Nagyon sok rákos eset diagnózis és kezelés nélkül marad 
A gyermekrákos esetek száma az egész világon csökken vagy változatlan, a szerzők becslései szerint azonban az új esetek 92 százaléka az alacsony vagy közepes jövedelmű országokban fordul elő, ami magasabb a korábban vélt aránynál.
A leggyakoribb gyerekkori rák 2015-ben az akut limfoblasztómás leukémia volt. A népességnövekedést figyelembe véve 2015 és 2030 között 6,7 millió új eset lesz, ebből 2,9 milliót nem ismernek fel, ha az ellátórendszerek nem javulnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék