Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lusta a gyerek? Szerezz neki barátokat!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 23. | Frissítve: 2015. október 30.

Forrás: Medipress

Jobb fizikai állapotban vannak azok a gyerekek, akik eleget játszanak és sportolnak együtt a környéken lakó "legjobb barátjukkal" - mondja egy brit kutatás.

A kísérletet Dr. Russ Jago végezte a nagy-britanniai Sport-, Étkezés- és Egészségkutató Központból, a Bristoli Egyetemmel szövetkezve. Vizsgálatai során 10-11 éves gyereket figyelt meg azzal kapcsolatban, hogy milyen mozgásformákat végeznek együtt a legjobb barátjukkal, az eredményeket pedig a Medicine and Science in Sports and Exercise című lapban jelentette meg.

Többet mozog a gyerek, ha társaságban van


Összesen 986 gyereket vontak be a kísérletbe, akik nagyjából felének volt egy jó barátja a lakóhelyén. Ők általában az iskolából ismerték egymást, és elmondták a kérdezőknek, milyen fizikai tevékenységeket szoktak együtt végezni, és azt is, hogy a barátjuk szokta-e őket ilyen elfoglaltságra buzdítani. Ezután minden gyerek és a barátja gyorsulásmérőt kapott, hogy ezzel figyeljék, mennyit mozognak napokra és percekre lebontva. A fiúkat és a lányokat külön vizsgálták.
"Mivel sok fiatal nem találkozik a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokkal, más módokat is keresni kell, hogy mozgásra bírjuk őket. Az eredményeink azt mutatják, hogy hatékony módszer, ha a barátokat közös sportolásra ösztönözzük, különösen iskolán kívül." - véli Jago.A tanulmány egy nagyobb vizsgálati sorozatnak a része, amely azt kutatja, hogyan hatnak a kortársak a 10-11 évesek aktivitására.

"Az eredmények a baráti kapcsolatok erejét is mutatják - egyszerűen csak együtt mozogni egy baráttal, vagy kapcsolatban lenni valakivel, aki jó példával jár elöl, növeli a gyerekek fizikai aktivitását. Tudjuk, hogy akik gyerekként sokat mozogtak, ezt a jó szokást felnőttként is megtartják, így csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét." - teszi hozzá Natasha Stewart, a Brit Szívgyógyászati Alapítvány tagja.
"A szemünk előtt nő fel egy generáció, amelynek egyre szélesebb a derékbősége. Ez a kutatás megmutatja, milyen egyszerű módon lehetne rávenni őket a testmozgásra."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék