Gyerek

Lúdtalptorna otthon

A lúdtalp általában gyermekkorban alakul ki, amit rossz cipőválasztással, a járás erőltetésével sokszor mi, szülők idézünk elő. Otthoni tornával korrigálhatjuk a már kialakult lúdtalpat, ilyenkor a lábboltozat izmainak megerősítése a cél.
2018. Március 17.
Az egyenetlen felület is jót tesz

Lúdtalpról csak a már járni tudó gyerek esetében beszélhetünk, a csecsemő lúdtalpasnak tűnik, de valójában a boltozatot a vastag zsírpárna tölti ki. A láb boltozata járás közben alakul ki, a terhelés hatására, 1-2 éves korban.

A lúdtalp a boka és a lábfej boltozatának süllyedésében jelentkezik, a laza szalagok nem tudják megfelelően stabilan tartani a boltozatot. Megszüntetni nem, de enyhíteni tudjuk a lúdtalpat azzal, ha a gyerek sokat jár mezítláb, vagy laza, tág zokniban vagy ha speciálisan lúdtalpra kifejlesztett cipőt hord. Ahogy nő a gyerek, egyre nagyobb súly nehezedik a lábára, hosszas ácsorgás vagy járás során lábfájdalom lép fel a rossz súlyelosztás miatt akár gerincfájdalom is kísérheti. A panaszok döntően iskoláskorban kezdődnek.

A lúdtalp esetében is a megelőzés a legfontosabb: várjuk meg türelemmel, amíg a baba magától elindul, ne járassuk, ne sürgessük sem a járást, sem a felállást.

Jó minőségű cipőket adjunk a gyerekre, ne legyen sem túl szűk, sem túlságosan merev.

Ha már kialakult a lúdtalp, akkor fontos a lábboltozat izmainak megerősítése, erre az otthoni lábtorna nagyon alkalmas.

Így tornázzunk otthon, ha már kialakult a lúdtalp:

  • Sokat járjon lábujjhegyen
  • Járjon a láb külső élén, behajlított lábujjakkal
  • A lábujjakkal vegyen fel a földről golyót, ceruzát, egyéb tárgyakat és tartsa is meg
  • Járjon sokat mezítláb egyenetlen talajon
  • Üljön le, a sarkát hagyja a talajon, a lábujjait hajlítsa be és emelje meg a lábfejét, majd engedje vissza.

A tornát naponta végezzük el, játékosan, hosszú hónapokon át.

A kifejezetten kifelé dőlő sarok esetében a gyermeknek olyan cipőt vegyünk, ami befelé dönti a sarkat. Kisgyermekkorban nem ajánlott a lúdtalpbetét viselése, mert az izomzat tehermentesítésével tovább gyengíti a boltozat izmait. Serdülőkorban már használhatunk lúdtalpbetétet.

Kapcsolódó cikkeink lúdtalp témában:

Forrás: bethesda.hu