Gyerek

Létezik egyáltalán az ingyenes közoktatás?

Európa szinte valamennyi országában, így nálunk is, elvileg ingyenes a közoktatás, amiből a szülők nem sokat érzékelnek.
2019. Augusztus 28.
Mennyire ingyenes a közoktatás?

Az iskolakezdés előtt sok cikk foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy vajon mennyibe kerül az iskolakezdés és mennyire tekinthető ingyenesnek a közoktatás. Most a hvg.hu írt erről egy összefoglaló cikket.

Általában az elsősök és a kilencedikesek beiskolázása kerül a legtöbbe, hiszen mindkét helyzetben új dolgokra van szükség. A hvg.hu úgy számol, hogy egy elsős beiskolázása 80 ezer forintba biztosan kerül. De mennyit költenek a szülők év közben az iskolára? A lap az utazás költségeit, az étkezést, a tankönyveket, a sportolást, a különórákat is beleszámította a kalkulációba. E szerint átlag 30-50 ezer forintot számolhatunk havonta gyerekenként az ingyenes közoktatás melletti szülői terhekre. A lap arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyerekek oktatásáért fizetünk egyszer adó formájában, majd a leadózott fizetésünkből még szépen kiegészítjük azt.

Máshol mi a helyzet?

Az Európai Unió Alapjogi Chartája leszögezi, hogy mindenkinek joga van “a kötelező oktatásban való ingyenes részvételhez”. Salamon Eszter, az Parents International nemzetközi szülői szervezet vezetője a hvg.hu-nak elmondta – a Középiskolások Európai Szervezete (OBESSU) indított 2015-ben egy kampányt az ingyenes oktatásért. Ehhez kapcsolódva készített a nemzetközi szülői szervezet egy arról, hogy mik azok a terhek, amiket az egyes országokban a szülők állnak.

A felmérésből például az derült ki, hogy a legtöbb skandináv országban a diákok ingyen közlekednek az iskolába, nem kell fizetni a kötelező kirándulásokért, a délutáni külön zene-, nyelv-, korrepetálásórákért, ingyen kapják a munkafüzeteket, informatikai eszközöket, hangszereket, rajzfelszereléseket is. A szülőknek az iskolai felszerelések közül csak az írószerért, füzetekért kell fizetni.

Létezik egyáltalán az ingyenes közoktatás?

(Parents International / hvg.hu)

Az iskolai étkezés a legtöbb uniós országban jövedelemfüggő, tehát csak a rászorultaknak ingyenes, de például Svédországban, Finnországban, és Észtországban senkinek nem kell fizetni.

Salamon Eszter szerint Magyarország a közvetlen szülői hozzájárulás tekintetében a legdrágább országok közé tartozik, talán csak Olaszországban, Franciaországban kell nálunk mélyebben a szülőknek a zsebekbe nyúlni az iskolai egyéb költségek miatt.

A Magyarországon ingyenesnek nevezett tankönyveket kapják meg a tanulók csak kölcsön, ráadásul az állami tankönyvek erőltetésével sokszor rossz minőségű tankönyvekkel kell dolgoznia az iskoláknak – figyelmeztet a lap. A pedagógusoknak persze nem kötelező a tankönyvjegyzéken szereplő könyveket megrendelni, ám az ingyenesség csak ezekre vonatkozik.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: HVG.hu