Gyerek

Leragasszuk vagy szabadon gyógyuljon?

Régi dilemma: le kell ragasztani a tisztítás és a fertőtlenítés után az orvosi ellátást nem igénylő sebeket, vagy hagyjuk a szabad levegőn gyógyulni? Vajon hogyan javul gyorsabban az állapota?
2017. Július 07.

Leragasszuk-e a sebet?

Kisebb-nagyobb sebek a térden, a könyökön – a kisgyermekkor természetes velejárói. Különösen nyáron szembeötlőek a játék hevében szerzett “harci” sérülések, hiszen pólóban, rövidnadrágban, szoknyában gyakrabban horzsolják le a gyerekek a bőrüket, másrészt a sebeket később sem takarják el a ruhák. A szülők pedig nem tehetnek mást, minthogy kezelik ezeket a kisebb sérüléseket. A tisztítás után fertőtlenítik, majd jön a kérdés: leragasszuk-e, vagy hagyjuk a szabad levegőn gyógyulni?

Régóta tartja magát az a feltevés, hogy a sebek szabadon hagyva könnyebben gyógyulnak, mint sebtapasz alatt. Pedig újabb kutatások alapján úgy tűnik, éppen az ellenkezője igaz: jobb, ha leragasztjuk. Legalábbis kezdetben…

A váladékozás hasznos

Amikor a gyermek – vagy akár felnőtt – megsebzi magát, a szervezet perceken belül elkezdi a regenerálódást. A vér megalvad, így eláll a vérzés, a seb pedig váladékot bocsát ki, vagyis nedvedzik. A váladék teszi lehetővé a seb ellátását és anyagcseréjét. Ám tápanyagokon és antitesteken kívül, amelyeket a sebbe juttat, sajnos nemkívánatos baktériumokat is beengedhet a szervezetbe.

Ha nem ragasztjuk le a sebet, akkor annak felülete gyorsan kiszárad, miközben alatta még lehet váladék, amely nem tud kifolyni. Ez megakasztja a gyógyulás folyamatát és az anyagcserét is. A száraz réteg alatt aztán képződhet egy újabb réteg tele baktériummal, szennyeződéssel és elhalt szövettel – s mindezek így már nem tudnak távozni.

Feleslegessé válik

Ellenben ha leragasztjuk a sérülést, majd rendszeresen cseréljük a ragtapaszt, akkor azzal egyrészt tovább marad nedves a seb, másrészt a tapasszal együtt minden alkalommal azt a felső réteget is eltávolítjuk, amelyben az imént említett szennyeződések, baktériumok, illetve szövetmaradványok találhatók. Ezzel segítjük a szervezetet abban, hogy megszabaduljon attól, amire már nincs szüksége. Ha a seb már nem termel több váladékot, a ragtapasz feleslegessé válik. Ezután már valóban a levegő segíti a seb mielőbbi teljes gyógyulását.

Amikor tehát a vérzés megszűnik, tanácsos – természetesen tisztítás és fertőtlenítés után – a sebet leragasztani. A tapasz nedvesen tartja a sebet, ezáltal támogatja a gyógyulást. Ha a sebből már nem jön több váladék, bátran mellőzhetjük a sebtapaszt, immár a levegő segíti inkább a további javulást.

Kapcsolódó cikkeink: