Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lehet, ez az utolsó óraátállítás

Szerző: Babaszoba.hu

2018. március 20.

Forrás: napi.hu

Március 25-én, vasárnap kell átállítani az órákat, hajnali 2-kor 3 órára. Egy órát veszítünk, de lehet, hogy utoljára.

Lehet, hogy utoljára állítjuk át az óráinkat?
Évente kétszer kell átállítani az órákat, most a nyári óraátállítás miatt vasárnap, március 25-én kell hajnali 2-kor 3-ra állítani az óráinkat, ami azt jelenti, hogy egy órával kevesebbet tudunk aludni.
A kérdés azonban az, hogy megmarad-e az óraátállítás a jövőben is. Az Európai Parlament képviselői felülvizsgálnák a kérdést.
A 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az emberek jelentős része aggódik amiatt, hogy egészségi szempontból káros az évenként két alkalommal szokásos óraátállítás -írja a napi.hu.
Legelőször Finnország kezdeményezte az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát, de a litvánok is az eltörlését szeretnék. A finn állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy ne legyen a jövőben évente kétszer óraátállítás.
Az óraátállítás a biológiai óránkat zavarja meg: hiába állítjuk át az órát, attól még a szervezetünk nem áll át. Az emberek nagy részénél ez nem okoz különösebb problémát, míg másoknak - különösen a csecsemőknél és az időseknél, az alvászavarokban szenvedőknél - komoly megterhelést jelent.
Azzal, hogy biológiai órát zavarjuk meg fejfájás, rossz közérzet a koncentráció zavara, ingerlékenység, az alvási ciklus felborulása jelentkezhet.
A gyerekeknél jelentkezhet fáradtság, nyűgösség, ezt elkerülendő célszerű fokozatosan módosítani a napi ritmust: 10-15 perccel változtassunk a lefekvés, felkelés, étkezések időpontján, lehetőleg már néhány nappal az óraátállítás előtt.
Kapcsolódó cikkeink óraátállítás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék