Gyerek

Lehet, ez az utolsó óraátállítás

Március 25-én, vasárnap kell átállítani az órákat, hajnali 2-kor 3 órára. Egy órát veszítünk, de lehet, hogy utoljára.
2018. Március 20.
Lehet, hogy utoljára állítjuk át az óráinkat?

Évente kétszer kell átállítani az órákat, most a nyári óraátállítás miatt vasárnap, március 25-én kell hajnali 2-kor 3-ra állítani az óráinkat, ami azt jelenti, hogy egy órával kevesebbet tudunk aludni.

A kérdés azonban az, hogy megmarad-e az óraátállítás a jövőben is. Az Európai Parlament képviselői felülvizsgálnák a kérdést.

A 384 igen szavazattal, 153 ellenszavazattal, 12 tartózkodással elfogadott állásfoglalás szerint az emberek jelentős része aggódik amiatt, hogy egészségi szempontból káros az évenként két alkalommal szokásos óraátállítás -írja a napi.hu.

Legelőször Finnország kezdeményezte az óraátállítás szükségességének felülvizsgálatát, de a litvánok is az eltörlését szeretnék. A finn állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy ne legyen a jövőben évente kétszer óraátállítás.

Az óraátállítás a biológiai óránkat zavarja meg: hiába állítjuk át az órát, attól még a szervezetünk nem áll át. Az emberek nagy részénél ez nem okoz különösebb problémát, míg másoknak – különösen a csecsemőknél és az időseknél, az alvászavarokban szenvedőknél – komoly megterhelést jelent.

Azzal, hogy biológiai órát zavarjuk meg fejfájás, rossz közérzet a koncentráció zavara, ingerlékenység, az alvási ciklus felborulása jelentkezhet.

A gyerekeknél jelentkezhet fáradtság, nyűgösség, ezt elkerülendő célszerű fokozatosan módosítani a napi ritmust: 10-15 perccel változtassunk a lefekvés, felkelés, étkezések időpontján, lehetőleg már néhány nappal az óraátállítás előtt.

Kapcsolódó cikkeink óraátállítás témában:

Forrás: napi.hu