Gyerek

Legyünk Pozitívak!

Így, nagy "p" betűvel. Manapság mindenhonnan azt az impulzust kapjuk, hogy szemléljük optimistán a világot, legyünk és maradjunk pozitívak a jobb életminőségért. Miért ne próbálnánk meg ezt a szemléletet kifejleszteni a gyerekneveléssel kapcsolatban?
2014. November 13.

Legyünk Pozitívak!

Megcsinálni valami fontosat önmagában is jutalom lehet

Fejlődő kisgyermekünket rengeteg új inger éri, sokszor nem tudja, hogyan kezelje a keletkező frusztráló vagy furcsa érzéseket, amik dühkitöréssé fokozódhatnak. Pozitív szülőnek lenni annyit jelent, hogy ha tanításra, fegyelmezésre kerül sor, próbáljuk meg jó oldaláról megközelíteni, megmutatni gyermekünknek, hogyan is kéne viselkednie.

Hogyan kezdjük?

Próbáljuk a lehető legkevesebbet mondani a “nem” szót. Elég nehéz feladat, mert ha hirtelen reagálnunk kell kicsink helytelen vagy veszélyes cselekedetére, rögtön a legtöbbet használt tiltószó jut eszünkbe. Ha mégis van pár másodpercünk átgondolni mondandónkat próbáljuk átfogalmazni. Például ahelyett, hogy “Ne húzd a cica farkát” jobban hangzik a “Cirógasd meg a cicát”. Ha így fogalmazunk ugyanúgy megváltozik gyermekünk viselkedése a cicával kapcsolatban, de a második esetben nem alakul ki közöttünk konfliktus.

Ha egész nap röpködnek a “nem”-ek, órák múlva biztosan lesz egy frusztrált vagy dühös totyogónk. A folyamatos tiltás nem ad elég információt, nem mondja meg gyermekünknek mit csináljon ahelyett, amit nem kéne csinálnia. Tehát ebből a mondatból: “Ne húzd a cica farkát” a pici nem tanulja meg, hogyan is bánjon a cicával, csak azt tudja, hogy amit tett, az nem jó. Minél többet gyakoroljuk a pozitív megközelítésű nevelést, annál könnyebben fog menni és azt vesszük majd észre, hogy automatikusan így reagálunk.

Vesztegetés vagy dicséret?

Ha valamit jól csinált ne fukarkodjunk a dicsérettel , így sokkal szívesebben teszi meg a jövőben. A legtöbb szülő beveti a megvesztegetés jól bevált módszerét, ha el szeretne érni valamit gyermekénél. Ennek az a veszélye, hogy ha sokat használjuk, gyermekünk a megígért játékért, édességért vagy egyéb jutalomért tesz majd meg valamit és természetesnek veszi, hogy így működik a világ. Csoki vagy százegyedik játék helyett egy szívből jövő ölelés és dicséret ugyanazt közvetíti majd gyermekünknek.

Mutassunk jó példát

Próbáljuk érzékeltetni, milyen jó érzés megcsinálni valamit, ami a saját feladatunk. Például mosogatás és elpakolás után elmondhatjuk kisgyermekünknek, hogy “Nagyon jól érzem magam, mert rendet csináltam a konyhában”. Minél nagyobb gyermekünk, annál jobban megérti, hogy megcsinálni valami fontosat önmagában is jutalom lehet, és örömmel utánoz minket.

Ha mégis nemet kell mondani

Lehetetlenség kikerülni, hogy “nemet” kelljen mondanunk, például vészhelyzetekben ez a leghatásosabb figyelmeztetés arra, hogy elkerüljük a bajt. Ha a veszély elhárult próbáljuk meg elmagyarázni, miért is tiltottuk meg, hogy hozzáérjen a csészénkhez vagy szájába vegye a kutya játékát. “Anya bögréje forró, a kutyus játéka koszos”. Ha nyugodt, de határozott hangon szólunk gyermekünkhöz, érezni fogja, hogy nagyon komolyan gondoltuk a tiltást.

Miért csinálja?

Sokszor segít a pozitív reagálásban, ha elgondolkodunk azon, miért úgy viselkedett gyermekünk, ami tiltást vagy negatív érzéseket váltott ki bennünk. Lehet, hogy otthonunkban vagy a kicsi napirendjében valamilyen változás történt, ami miatt több figyelmet igényelne és lehet, hogy nem kapja meg. Ha az átlagosnál többször kell fegyelmeznünk gyermekünket, próbáljunk több időt tölteni vele és hamarabb észrevesszük majd, amikor megfelelően viselkedik. Figyelmünk és dicséretünk arra fogja ösztönözni, hogy minél többet bezsebeljen belőle.

Kapcsolódó cikkeink: