Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Légúti panaszok a fűtési szezonbanBeltéri allergének

2017. november 7.

Forrás: babaszoba.hu

A fűtési szezon beköszöntével leginkább a meleg lakásban tartózkodunk munka után a szabadidőnkben is. Nem mindegy tehát, hogy milyen a beltéri környezet és milyen minőségű a szoba levegője, amelyet beszívunk.

Az allergiásoknál ilyenkor több, a fűtési szezonnal összeköthető panasz is előjöhet. Gyermekek allergiája (csecsemőknél főleg tojásallergia, 2 éves kor fölött főleg poratka-allergia) gyakran társul pl. ekcémához. Ekcéma esetén a bőr száraz, viszkető, gyulladt. A tüneteket a fűtési szezon felerősítheti, főleg a levegő szárazsága miatt. A száraz levegő a nyálkahártyákat is igénybe veszi, ilyenkor gyakran érzékeny, kaparó, fájó torokkal ébredhetünk akkor is, ha nincs torokgyulladásunk. Ekkor elkél a szobalevegő párásítása.
A párásítást sem szabad azonban túlzásba vinni, mert a nedves meleg levegő a poratkák és a penészgombák elszaporodását segíti elő, és ez következményesen felerősítheti a légúti allergiás tüneteket az arra érzékenyekben. A légúti allergiák jelentős hányadában, közel harmadában a beltéri allergének, főként a poratka, annak leváló hámsejtjei, ürüléke stb. jelenti a kiváltó okot. Az ideális a 40-60 százalékos páratartalom a fűtött lakásban. Ezt leginkább szobai párásítóval lehet szabályozni. A párásítók egy része viszont úgy porlasztja szét a vizet hogy a finom permeten a baktériumok megtapadhatnak, ami újabb fertőző forrást jelenthet belélegezve. Célszerű ezért olyan szobai párásító eszközöket alkalmazni, amelyek rendkívül kicsiny méretűre porlasztják szét a vízcseppeket, így azokon baktérium már nem tud megtapadni. Az aeroszolos párásítok ilyenek, ráadásul náluk nincsen jelen az ultrahangos párásítók jellegzetes fehér pora, amely főként a vízben oldott kalcium karbonát kicsapódásával keletkezik. Ha fontos a baktériumok és egyéb káros anyagok eltávolítása, akkor jó, ha megfelelő szűrő is van a beltérben használt készüléken. A szobalevegő ideális páratartalma mellett fontos tehát az is, hogy szennyező részecskék se legyenek a szobában az egészséget károsító, nagyobb mennyiségben.

Atkák: Poratka, lisztatka

Az atkák a rákokkal és más ízeltlábúakkal rokon, szemmel szinte egyáltalán nem észrevehető kis élőlények. A házi porban, illetve más, szénhidrátban gazdag anyagokban, például tartósan tárolt lisztben is előfordulhatnak (poratka, lisztatka- de utóbbi is jelen lehet akár a házi porban is.) Az atkák a párás környezetből biztosítják folyadékigényüket, emellett a porban, illetve a környezetben található levált hámsejtekből, táplálékmorzsákból, lisztporszemcsékből stb. táplálkoznak. Gyorsan szaporodnak, különösen 25 Celsius-fok és 60 százalék feletti relatív páratartalom mellett, ilyenkor tudnak ugyanis petéket rakni. Ilyen körülményekkel a lakásban főleg éjszaka, az ágymatrac felszíni részéhez közel tartózkodnak, nappal inkább a matrac belsejébe húzódnak vissza. Atkaallergia esetén az allergiát az atka (poratka, lisztatka) hámsejtjei és ürüléke bizonyos fehérjéi okozzák.

Házi praktikák az allergiás tünetek enyhítése

Háziporatka-allergia esetén az allergénmentesítés első lépését a porfogó felületek csökkentése jelentheti. (Mosható bútorok, szőnyegek alkalmazása, textilfüggönyök a szőnyegek helyett stb..) Gyermekeknél a felesleges plüssállatok elajándékozása mellett lehetőség van a kedvesebb darabok mosására is. Néhány napos mélyhűtőben tárolás pl. műanyag fóliába csomagolva szintén jól alkalmazható az atkák elpusztítására. A hálószobában a legfőbb atkaforrás az ágymatrac. Poratka-allergiában szenvedőknek érdemes új matracot használniuk, a régi matracok sajnos nemigen tisztíthatóak meg hatékonyan az évek során jelentősen felszaporodott poratkáktól. Az atkák felszaporodását a matracban lassíthatjuk egyrészt helyi szűrőkkel (matracvédő fóliával, valamint nem porfogó anyagból készült ágytakaróval) - de igen hatékony nagyszüleink lassan feledésbe merülő módszere is: felkelés után az ágyneműt 10-15 percig szétdobva szellőzni hagyni - hogy az alvás során a takaró alatt felgyűlt testmeleget és testpárát (mindkettő kedvez az atkák szaporodásának) elvezessük.

Az atkák a szoba levegőjéből jutnak az ágyba, ezért a leghatékonyabb módszer az atkák távol tartására természetesen a beltéri levegő tisztítása, illetve a megfelelő páratartalom beállítása. Célszerű ügyelni arra is, hogy a szoba hőmérséklete ne menjen 24 Celsius-fok fölé, mert a hőmérséklet emelkedése szintén elősegítheti az atkák elszaporodását.

A beltéri levegőtisztító berendezések otthon és a munkahelyen is képesek a levegőt tisztítani. Ezeknek azonban több fajtája is ismert. Amennyiben ilyen beruházásban gondolkodik valaki, mindenképpen célszerű szakemberrel konzultálnia a vásárlás előtt. A légtisztító berendezések, illetve a szobai párásítók vagy ezek kombinációja jó kiegészítője lehet a gyógyszeres kezelésnek, ami akár a gyógyszerdózis csökkentését, a tünetek jelentősebb enyhülését vagy megszűnését is eredményezheti atkaallergiások esetében is. (X)

A cikk megjelenését a Philips Magyarország támogatta.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék