Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 25.

Forrás: 24.hu/444.hu

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy legkorábban április 12-én tudunk nyitni, de könnyen lehet, hogy ezt a dátumot egy héttel el kell tolni. Akkor lehet csak nyitni, ha elérjük a 2,5 milliós beoltottságot.

Legkorábban április 12-én tudnak nyitni az iskolák (fotó: Getty Images)
Legkorábban április 12-én nyithatnak az iskolák, de lehet, hogy csak április 19-én. Ezelőtt soron kívül beoltják a tanárokat, óvónőket, ha igénylik.
"Jelenleg azonban lazítani nem tudunk", mert nagyon "aggasztóak a mostani számok" - mondta Gulyás. "Az látjuk, hogy a harmadik hullámnak nincs vége, a helyzet egész Európára igaz, és a helyzet Magyarországon is rossz." A helyzet komoly azonban az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a növekvő kapacitási igényeket - szögezte le Gulyás Gergely. "Tudjuk bővíteni a kórházi kapacitásokat"- mondta.
Gulyás megismételte: egyetlen megoldás van a járványra, az oltás, jelenleg 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált. Arra kérjük őket, hogy regisztráljanak.
Szerinte reális cél, hogy május végéig mindenkit beoltsanak, aki regisztrált, és az is, hogy április 4-ig beoltsák a 65 év felettieket - már akik regisztráltak.
Azt is megvizsgálják, hogy a kismamák kaphatnak-e oltást.
Gulyás arról is tájékoztatott, hogy az operatív törzs megvizsgálja majd a gazdasági kamara bolt- és plázanyitási kérdéseit és javaslatait, erről holnap fognak dönteni. Szerinte azt kell majd figyelembe venni, hogy a húsvét előtti időszakban ne alakulhassanak ki hosszú sorok a boltok előtt. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne.
Gulyás Gergely újságírói kérdésre még elmondta:
  • láthatóan még nem tetőzött a harmadik hullám Magyarországon
  • a Jonhson-vakcinából 4 millió 360 ezer dózist rendelt a kormány, ez a vakcina áprilisban érkezhet Magyarországra
  • májusban érettségi írásbeli, június szóbeli lesz
  • az oltási kártya jogosultságairól később fognak dönteni
  • az a néhány sportrendezvény, amely a legszigorúbb szabályok szerint kerülnek megrendezésre Magyarországon, nem veszélyezteti a járványkezelést
  • egyes felmérések szerint a jelenlegi megbetegedések 80 százaléka a brit mutánshoz köthető
  • alacsony az ismételt fertőzések száma. Újabb oltópontok megnyitása akkor indokolt, ha van ehhez elég vakcina. "Ha szükséges, tudunk több helyen, többet oltani, de jelenleg kevés a vakcina."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék