Gyerek

Lebénult egy 5 éves kislány a kullancscsípéstől

Későn vették észre a szülei a kullancsot, ezért rövid időre lebénult egy 5 éves amerikai kislány. A szakértők mindenkit arra figyelmeztetnek, legyenek különösen óvatosak, mert egyre több a kullancsok által terjesztett betegség.
2018. Június 16.
Mindig alaposan vizsgáljuk át a testünket, ha a szabadban jártunk

Jessica Griffin éppen az óvodába indult volna 5 éves lányával, Kailynnel, amikor észrevette, hogy a kislány nem tud segítség nélkül állni, a beszéde is nehezen érthetővé vált. Fésülködéskor egy kullancsot fedezett fel a gyerek fejbőrében, amit azonnal eltávolítottak, Kailynt pedig bevitték a kórházba. Ott kivizsgálták, és megállapították, hogy a kullancsok által terjesztett bénultságban szenved – írta a Washington Post.

Az amerikai Járványügyi Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) jelentése szerint a nőstény kullancsok nyálában található idegméreg okozza a bénulást, a tünetek a csípést, pontosabban a kullancs táplálkozásának kezdetét követő 4-7. napon jelentkeznek. A bénulás lassan terjed, de akár a légzés leállása is lehet szövődmény. Ha azonban a kullancsot időben eltávolítják, akkor általában gyorsan, 24 órán belül felépül a beteg.

Szerencsére Kailynnek is csak néhány napig kellett a kórházban maradnia, és az orvosok szerint hosszú távon sem lesz következménye a csípésnek. Az édesanyja azonban minden szülőt figyelmeztet, hogy mindig nagyon alaposan vizsgálják át a gyermeküket, és ha kullancsot vesznek észre, azonnal távolítsák el azt!

A szakemberek szerint a szokásosnál is jobban oda kell figyelni a kullancsokra, egyrészt, mert egyre több kullanccsal találkozhatunk, és az állatok (kullancsok, szúnyogok vagy bolhák) által terjesztett betegségek száma is jelentősen megnőtt az elmúlt években, másrészt, mert 2004 és 2016 között hét olyan új betegséget fedeztek fel, melyet a kullacsok csípése terjeszthet.

(via)

Ez is érdekelhet: