Gyerek

Lazábbak a járványügyi szabályok az iskolákban

Nem kötelező a maszkviselés, nem lesz hőmérőzés és a másfél méteres távolságot sem kell tartani az új tanévben az iskolákban.
2021. Szeptember 01.
Lazábbak a járványügyi szabályok az iskolákban (fotó: Getty Images)

Jóval lazábbak a járványügyi szabályok az iskolákban, mint amilyenek voltak az előző tanévben –  ez derül ki a Telex birtokába került levélből, amit a 24.hu szemlézett. Kásler Miklós augusztus 25-én küldte meg az iskoláknak levelét, amelyből az derül ki, hogy a most kezdődő tanévben nem kötelező a maszkviselés, nem lesz a bejáratnál kötelező testhőmérséklet-mérés, és a másfél méteres távolságot sem kell tartani. A testnevelés órákat lehet zárt térben tartani, és a kollégiumokban sem lesz kötelező a védőtávolság betartása.

Újra lehet több napos, ottalvós osztálykirándulást tartani, de a minisztérium a belföldi úti célokat javasolja.

A koronavírus tüneteit mutató gyereket nem szabad közösségbe vinni, és csak orvosi igazolással lehet visszatérni az iskolába. Ha egy diákról kiderül, hogy fertőzött, haladéktalanul el kell különíteni, igazolt fertőzés esetén pedig a Járási Hivatalt és a minisztériumot is értesíteni kell.

A szülő csak alapos indokkal tarthatja otthon a gyerekét és ezt csak az iskolaigazgató döntése alapján lehet járványügyi indokra hivatkozva igazolt hiányzásnak tekinteni. Ez esetben mérlegelnie kell, hogy hogy fennáll-e a reális veszélye annak, hogy a diák megfertőződhet az iskolában, az iskolába menet, vagy megfertőzheti a vele egy háztartásban élőket, és hogy otthonmaradás esetén a gyerek megfelelő felügyelet alatt áll-e.

Forrás: 24.hu