Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Lánglovag az apukám

Címkék:

apahős

Szerző: Kállai Cecília

2011. október 9. | Frissítve: 2015. november 25.

Forrás: Kismama magazin

Apa mindig szuperhős, amíg a fia óvodás. De van, aki az is marad. Péter tűzoltó, erre kisfia, Botond nagyon büszke. Csak rá kell nézni.

Laki Péter (36) tűzoltó zászlós
Laki Botond (7,5)
Lakiné Müller Bernadett (35) tűzoltó
(Korábbi fotó Péterről és Botondról, aki szintén tűzoltónak készül)

- Dehogy vagyok én hős, csak a munkámat végzem. Viszont a feleségem! Ő mindenképpen hős - ott voltam a fiam születésénél, úgyhogy ez egészen biztos - hangzik a határozott válasz, amikor azt firtatom, vajon hősies feladat-e a tűzoltás.

- Elvégzem a feladatom, mint bárki más, aztán megyek haza a kisfiamhoz játszani. Az persze igaz, hogy itt nem találni olyan embert, aki ne szívvel-lélekkel tenné a dolgát. A mi szakmánkban a pénz nem lehet vonzóerő, aki tűzoltónak áll, az tudja, mire vállalkozik.

Csapatjátékosok vagyunk, sőt, azt mondanám, egymásra vagyunk utalva egy-egy riasztás alkalmával. Ez ímmel-ámmal nem megy - ha valaki nem bírja, inkább más munkahelyet keres.
A bevetések történeteit hallgatva óhatatlanul arra gondolok, hogy nem lehet könnyű tűzoltófeleségnek lenni, otthon aggódni, várni. Péter felesége azonban maga is tűzoltó, ha nem is "vonulós".

- Magyarországon a nők nem végezhetnek oltási, mentési munkákat. Törvény írja elő, hogy 25 kiló feletti súlyt nem emelhetnek - csak a felszerelésünk majd 30 kiló. A feleségem így kénytelen megelégedni az irodai munkával, habár nagyon szeretne ő is velünk tartani.

- Az amerikai sorozatok lánglovagnői vajon hogy képesek elbírni azt, amit mi nem? - teszem fel a kérdést, mire egy finom mosollyal együtt érkezik a felelet: - Nálunk azért talán vannak e szabálynak társadalmi hagyományai is... Mégiscsak furcsa lenne, ha nők vonulnának ki, nem?

A tűzoltók nem félnek a veszélytől


Nekem például eszembe sem jutna ilyet tenni, különösen azután, hogy lemegyünk a sokat megjárt tűzoltóautók közé. Katonás rendben minden, a járműveken egy porszem sincs. Első látásra vicces, de nyilvánvalóan nagyon praktikus, ahogy a tűzoltók a csizmára húzott védőnadrágjukat beleugrásra készen tartják a földön.

- Két perc alatt menetkésznek kell lennünk, de ez nem gond. Aztán amikor ott vagyunk a helyszínen, nincs is idő a gondolkodásra, mindenki tudja a feladatát. Mi párban dolgozunk, biztonsági okokból. Felkészülünk a veszélyre, de nem félünk tőle.

És Péter csak mesél, megmutatja a légzőkészülékeket, felidézi a rémregénybe illő nehéz pillanatokat, majd nevetve mutatja, hol szokott végigfutni a kisfia, amikor bejön "apa munkahelyére".

- Botond már most mondogatja, hogy én is tűzoltó leszek, a feleségemmel sikerült őt "megfertőznünk", de én azt szeretném ha azzal foglalkozna, amit szeret. Bármit csinál majd büszke leszek rá.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék