Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Küszöbön az influenzajárvány, de még érdemes oltatni

Szerző: Babaszoba.hu

2019. január 4.

Forrás: ÁNTSZ

Hétről hétre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, de még ezzel együtt is alacsonynak nevezhető az influenzaaktivitás az ÁNTSZ honlapja szerint. A szakemberek szerint néhány hét múlva itt a járvány.

A legutóbbi influenzajelentés szerint az 51. héten (december 17. és 23. között) 11 ezer ember fordult a figyelő szolgálatban résztvevő orvosokhoz influenzaszerű tünetekkel, ez 10,3%-kal több, mint az előző heti betegszám. A betegek 22,9%-a gyermek, 38,4%-a pedig 15-34 közötti. 
Az influenzaszerű esetekhez kapcsolódóan 44 vizsgálati minta érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályára. Összesen 10 influenza A vírust azonosítottak - H1N1-et, H3N2-t valamint voltak olyan esetek, mikor csak az A-vírus ellenanyagát találták meg, a pontos vírustípust nem tudták beazonosítani. Az igazolt influenzás eseteket a fővárosban, továbbá Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Heves megyében diagnosztizáltak.

Különösen az 5 év alatti gyerekekre veszélyes 

Küszöbön az influenzajárvány
A szövődmények gyakorisága miatt az 5 év alattiak vannak nagyobb veszélyben, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki náluk középfülgyulladás, tüdőgyulladás, hörghurut. A fertőzés tünetei a magas láz, fejfájás, levertség, végtagfájdalom, hasfájás, köhögés, a láz rendszerint 3 nap alatt elmúlik. Amennyiben szövődmény, bakteriális felülfertőződés alakult ki, úgy ismét visszatér a láz.

A kismamáknak ingyenes az oltás

Az oltás beadásától számítva két hét alatt alakul ki a védettség, még érdemes kérni az influenza elleni védőoltást a háziorvosoktól - mondta a megbízott országos tisztifőorvos pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Hozzátette: megbetegedések már vannak, járvány azonban még nincs az országban. Müller Cecília kiemelte, különösen a rizikócsoportba tartozóknak és az egészségügyi intézményekben dolgozóknak érdemes oltatniuk magukat, számukra az idei szezonban is 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre. Rizikócsoportba tartoznak a kismamák is. A szakember kiemelte, hogy a különböző krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak és a 60 évnél idősebbeknek mindenképpen érdemes kérniük az oltást.

A legkisebbeknek is van oltás

Már 6 hónapos kortól adható védőoltás, a legkisebbeknek (6 hónapos kortól 35 hónapos korig) külön védőoltás áll rendelkezésre. Féléves kor alatt nem ajánlott az oltás, de a családtagoknak érdemes beoltatniuk magukat. Müller Cecília kiemelte, hogy járvány még nincs, a szakemberek január végére, február elejére prognosztizálják az influenzajárványt.
Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy az influenza elleni védekezés legjobb eszköze a védőoltás, és a személyes higiéné követelményének - gyakori kézmosás, fertőtlenítés - fokozott betartása. Mint mondta, az oltással csökkenthető a betegség nyomán kialakuló szövődmények esélye -  a statisztikák azt mutatják, hogy az oltásokkal felére csökkenthető a kórházi kezelések száma. 
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék