Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kullancsos tévhitek

Szerző: Schütz Gabi

2011. május 15. | Frissítve: 2018. augusztus 4.

Forrás: Kismama magazin

Rengeteg tévhit kering a kullancsok eltávolításával kapcsolatban, miközben a rosszul kivitelezett művelet csak növeli a fertőzés kockázatát.

Kullancsos tévhitek

A legtöbb ember még azelőtt távolítja el a testéről a kullancsot, hogy a kórokozók a szervezetébe juthatnának. A kullancslárva ritkábban hordoz kórokozót, de mivel kisebb, mint egy milliméter, alig lehet észrevenni.
A kullancsok eltávolítására speciális, fémből készült, rugós csipeszt célszerű használni, ami tényleg hatékony, és bármelyik patikában beszerezhető.
Ezzel szemben, ha a kullancsot bekenik zsírral, petróleummal, akkor szép lassan leheli ki a lelkét, és fuldoklása közben ugyanúgy visszaöklendezheti a fertőzött vért az áldozat testébe, akárcsak akkor, ha ujjal próbálják kitépni, vagy csavarják, illetve összenyomják a potrohát. Ez utóbbi esetben az ember módszeresen visszapumpálja az állat bélrendszeréből az összes vért, és vele együtt a kórokozókat is.
Ha a kullancs feje beszakad, az csak neki baj, hiszen a kórokozók a gyomrában (potroh) vannak. A kitinből álló fej mint idegen test néhány nap múlva kilökődik a bőrből, a legjobb tehát, ha nem piszkáljuk.
Összefoglalva:
ne tekerjük, ne nyomkodjuk a bőrben már rögzült állatot. Egyenletes, határozott, lassú húzással, a potroh összenyomása nélkül lehet szakszerűen eltávolítani a parazitát.
Akcióterv csípés esetén
- Azonnal távolítsd el a kullancsot, ne várj orvosra!
- Jegyezd fel a csípés idejét!
- Figyeld a csípés helyét (a bőrpír nagyságát, alakját) legalább öt héten keresztül!
- Ha 5 centisnél nagyobb folt jelentkezik, fordulj orvoshoz, kullancsambulanciához! - javasolja szakértőnk, dr. Lakos András orvos kandidátus.
További információk: www.kullancs.hu
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék