Gyerek

Kövér apának kövér gyereke lesz?

Egy kutatás szerint, ha egy apa a gyermeke fogantatásakor túlsúllyal küzd, nagy valószínűséggel születendő gyermekének is súlyproblémái lesznek a későbbiekben.
2013. December 15.

Noha arról már számtalan tanulmány készült, hogy az anya terhesség alatti étkezési szokásai miként befolyásolják a születendő gyermek egészségi állapotát, a mostani vizsgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy mindebben az apák, sőt a nagyapák szerepe sem elhanyagolható.

Kövér apának kövér gyereke lesz?

A kutatást vezető Margaret Morris professzor, az ausztráliai New South Wales Egyetem munkatársa patkányokon végzett kísérletek során kimutatta, hogy a gyorsételekkel etetett elhízott patkányok unokái kövérebbek voltak, mint az ugyanolyan tápon tartott sovány patkányok unokái, és a különbséget nem a patkányok génjei okozták, hanem a környezetnek a génekre gyakorolt hatása.

Amint azt Morris professzor kifejtette, a környezet képes befolyásolni a génjeinket, a szennyezett levegő, a túlsúly, sőt még a stressz is hatással lehet arra, hogy az utódokban miként lépnek működésbe a gének. A jó hír azonban az, hogy azok a patkányok, akik egészséges étrendet kaptak, hiába voltak kövér patkányok utódai, már nem híztak el, vagyis megfelelő étrenddel és testmozgással kivédhetőek az elődök negatív hatásai.

Kövér apának kövér gyereke lesz?

A Canberrában megrendezett konferencián, ahol a kutatók eredményeiket bemutatták, az is elhangzott, hogy azok a párok, akik gyermeket terveznek, jó ha már a fogantatás tervezett időpontja előtt egy évvel elkezdenek odafigyelni a saját testsúlyukra, mert ezzel elkerülhetik, hogy gyermekük később túlsúlyos legyen. Az anyának arra is oda kell figyelnie, hogy a várandóssága alatt se hízzon túl sokat, viszont kiegyensúlyozottan táplálkozzon.

Ausztrál szakemberek ugyanakkor azt is kifogásolták, hogy az ország egészségbiztosító rendszere nem támogatja kellő módon a fogyni vágyókat, az ideális ugyanis az lenne, ha a krónikusan elhízott személyeknek nem kéne éveket várniuk egy súlycsökkentő műtétre, hanem minél előbb lehetőségük lenne a kezelésre, hiszen ezzel nem csak az egészségük áll helyre, de az egészségügyi költségeik is nagyban lecsökkennek.

Forrás: Medipress