Gyerek

Koronavírus: veszélyhelyzetet rendelt el a kormány

Többek között azt is elrendelték, hogy az egyetemek csak távoktatás formájában működhetnek, de az iskolák bezárásáról még nem döntöttek.
2020. Március 11.
Koronavírus: veszélyhelyzetet rendelt el a kormány (Fotó: Getty Images)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy rendkívüli jogrendet hirdetett, veszélyhelyzet elrendeléséről döntött szerdai ülésén a kormány.

A miniszter szerint azok a döntések, amiket a kormány meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében – írja az Index.hu. Egyedi megbetegedések vannak, csoportos megbetegedések, gócok is kialakulhatnak, de Magyarországon még nincs ilyen. A következő órákban és napokban jelennek majd meg azok kormányrendeletek, amik egyértelműen tisztázzák majd a helyzetet.

Szakemberekkel és uniós országokkal is folytatott megbeszéléseket a kormány, minden lépést egyeztetnek, különösen Szlovéniával és Ausztriával, mert ezzel a két országgal kell együtt dolgozni, hogy akadályozni tudják az Olaszországból terjedő fertőzést.

Ezek a legfontosabb friss intézkedések

  • Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból beutazási tilalom lesz, kivéve, ha magyar állampolgárokról van szó, nekik azonban otthoni karantént rendelnek el.
  • A szlovén, osztrák határokon azonnali hatállyal visszaállítják a határellenőrzést, szerda éjféltől a repülő-, vonat- és buszjáratokat leállítják ezekből az országokból, csak a magyar állampolgárok bejutását biztosítják.
  • Az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet, az egyetemeket pedig csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől bezárják.
  • A 100 főnél nagyobb beltéri, az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket betiltják: ez nem vonatkozik például munkahelyekre és bevásárlóközpontokra, de mozikra, színházakra és szórakozóhelyekre igen. Azt nem tudni egyelőre, a templomi miséket ez az intézkedés érinti-e, erről egyeztetések folynak. 
  • Felfüggesztik a Határtalanul programot.
  • A diákoknak megtiltják a külföldi kirándulásokat, és a  diákok nyári kéthetes külföldi nyelvtanfolyamát is elhalasztják egy évvel.
  • Szankciókkal sújtják a valótlan nyilatkozatokat tevőket, és a karantént megszegőket is.
  • A technikai rendelkezéseket is könnyítik, így például a lejáró okiratokat (például személyik, jogosítványok) nem kell addig megújítani, amíg fennáll a vészhelyzet, azok érvényesek továbbra is.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek, a helyzet hetekig, hónapokig is eltarthat. A miniszter szerint lesznek gazdasági károk, de az emberek egészsége az első.

Az iskolák bezárását nem tartják indokoltnak

Gulyás Gergely szerint gyerekeknél nem jellemző a betegség, így nem indokolt az iskolák bezárása. Az EU 28 tagállamából 15 ország döntött az iskolák teljes vagy részleges bezárásáról, Magyarország a miniszter szerint ahhoz a 13%-hoz tartozik, akik úgy látják, hogy egyelőre nincs ok az iskolák bezárására. Amint gyerekeket is fog érinteni a vírus, újabb intézkedésekről dönthetnek.

Összesítik a külföldön tartózkodó magyarokat

A külképviseletek összesíteni fogják a külföldön lévő magyarokat, és a kormánnyal egyeztetnek, hogy mi legyen velük. Minden magyar állampolgárnak magának kell eldöntenie, hazajön-e a fertőzött országból. Gulyás Gergely személyes véleménye, hogy az most ne jöjjön haza, aki életvitelszerűen ott él. Speciális szabályokat hozhatnak a vegyes házasságoknál, de egyelőre Magyarországra csak magyar állampolgárok jöhetnek be. Csak engedéllyel utazhatnak külföldre az államtitkárok és miniszterek is.

A miniszter szerint egyelőre nincs szükség változtatásra a háziorvosok szerepében, kellő számú maszkkal rendelkezünk, félálarcból több mint 60 ezer van – ezeket azok a dolgozók kapják, akik olyan kórházakban dolgoznak, ahol koronavírus-fertőzöttek vannak. A miniszter szerint az ország mindent megtesz, hogy beszerezze a szükséges felszereléseket.

Javasolják a távmunkát, ha van rá lehetőség

Az otthoni karantént ellenőrizni fogja a rendőrség, akár kormányrendeletben is hozhatnak létre tényállást. Mindenkinek ajánlják, hogy tegyék meg azokat a megelőzési lépéseket, amiket megtehet, így ha valaki tud távmunkából dolgozni, az tegye meg.

Jelenleg 37 laborban végeznek koronavírus-teszteket, ezek mind állami laborok. A miniszter nem tudta megmondani, hogy nőhet-e a vizsgálatok száma, vagy mennyi vizsgálatra lesz szükség – létezik egy WHO protokoll, ezt követik, eszerint a 37 labor most bőven elegendőnek tűnik.

Magyarországon először március 4-én igazolták az új koronavírus jelenlétét két itt tanuló iráni egyetemista szervezetében, azóta pedig 13-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Karanténba 69-en kerültek, a mintavételek száma hatszáz felett van. A magyarországi fertőzöttek nagy részének csupán enyhe tüneteik vannak, azonban egy 70 éves, súlyos alapbetegségben szenvedő beteg állapota kritikus.

Forrás: Index.hu