Gyerek

Koronavírus: változnak a beutazási szabályok Magyarországra

A fertőzöttség mértéke szerint a kormány által elfogadott kormányrendelet alapján három kategóriába sorolják a világ országait.
2020. Július 12.
Koronavírus: változnak a beutazási szabályok Magyarországra (Fotó: Getty Images)

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy Magyarországon továbbra is csökken az aktív koronavírus-fertőzöttek száma és lényegesen kevesebb, mint bármikor korábban. Egyelőre nem indokolt további hazai korlátozások bevezetése, de a kormány által elfogadott kormányrendelet szerint három kategóriába sorolják az államokat, a fertőzöttség mértéke alapján: vörös, sárga és zöld kategóriába – írja a 24.hu.

Jelenleg a következő besorolás érvényes:

  • sárga kategória: Bulgária, Románia, Portugália, Svédország, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA;
  • vörös kategória: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna, az ázsiai, az afrikai és a dél-amerikai országok.

Az országok listáját újra és újra felül fogja vizsgálni.

A zöld kategóriába sorolt országokból érkezve bármelyik magyar állampolgár ellenőrzés nélkül beléphet Magyarországra. A sárga vagy piros jelzéssel besorolt országból való belépés esetén a határon egészségügyi vizsgálatnak vetik alá, és karanténba kell vonulnia, akár beigazolódik a fertőzés, akár nem. Két koronavírus-tesztet végeznek el – ha a sárga kategóriájú országból érkezett első tesztje negatív, kijöhet a karanténból, míg a vörös kategóriájú ország esetén két negatív tesztre van ehhez szükség.

Azonos megítélés alá esik a magyar állampolgárral az, aki Magyarországon állandó tartózkodásra jogosult és családtagja, ha ezt a jogát okmánnyal igazolja, illetve, aki rendelkezik az idegenrendészeti hatóság valamely jogcímen 90 napot meghaladó idejű tartózkodásra kiadott, érvényes Magyarország területén való tartózkodásra jogosító engedélyével, és az erről szóló okmányt belépéskor bemutatja. A rendelet hatálya nem terjed ki arra a személyre, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátlépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

Azoknak a nem magyar állampolgárok, akik sárga kategóriájú országokból érkeznek, akkor is 14 napos hatósági karanténba kell vonulniuk, ha a határon elvégzett vizsgálat során nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ha felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarország területére. Ha vörös jelzéssel ellátott országból érkeznek, a külföldi állampolgárok nem léphetik át a határt. Ha a külföldi állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, SARS-CoV-2 teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható a szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus, akkor nem szükséges a járványügyi megfigyelés.

A szabályok július 15-én, szerdán 0 órakor lépnek érvénybe. A rendelkezés szerint, melyet a Magyar Közlönyben is közzétettek, a tranziforgalomra és az árukereskedelemre nem vonatkoznak az új szabályok.

Forrás: 24.hu