Gyerek

Koronavírus: több halott Olaszországban, karanténban a magyar diákok

Tovább nőtt a fertőzöttek és halottak száma Olaszországban. Azok a magyar diákok, akik Olaszországból érkeztek haza karanténban vannak.
2020. Február 24.
Koronavírus: karanténban vannak a magyar diákok (fotó: Getty Images)

Újabb idős beteg vesztette életét a koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma – közölte a tartomány kormányzója Attilio Fontana.

Egész Olaszországban már 200 fölött van a fertőzöttek száma. A koronavírus hét észak-olasz tartományt érint, ahol 30 millió ember él.

Az első két fertőzött Olaszországban kínai turista volt, az a turista házaspár, akiket egy római szállodából még február elején szállítottak kórházba, azóta is kezelik őket, állapotuk javult. Az eddig ellenőrzött többi kínai nem bizonyult fertőzöttnek. Az olasz egészségügyi hatóságoknak nem sikerült azonosítaniuk, hogy ki hurcolta be a kórokozót. Olasz virológusok szerint a lombardiai gócpont a karantén alá helyezett területen Codogno kórházából indulhatott el, ahol az első betegen nem ellenőrizték a koronavírus fertőzést. Ez magyarázná, miért magas a lombardiai betegek között az orvosok és egészségügyi dolgozók aránya.

Elsőként egy 78 éves férfi halt meg a szintén vesztegzár alatt levő venetói Vo’ Euganeo kisvárosban. A fertőzés kiindulópontját a helyi presszóba teszik, de nem sikerült azonosítani a legelső beteget, aki a vírust továbbterjesztette. Lombardiában hárman haltak meg, utolsóként egy 84 éves férfi Bergamo egyik kórházában.

Giuseppe Conte kormányfő meglepetését fejezte ki a fertőzöttek számának hirtelen megugrása miatt. Kijelentette, az olasz hatóságok azonnali január végi intézkedései ellenére, valami nem működött az egészségügyi ellenőrzési rendszerben.

Milánóban hétfőn délelőtt szokatlanul üresek voltak az utcák. Aki nem tudott maszkot beszerezni, sállal vagy kendővel fedte be orrát és száját. Aki tehette, nem szállt tömegközlekedési járműre. Több munkahely engedélyezte a távmunkát. Az érintett tartományokban a héten nincsen oktatás, a milánói állami egyetemet is lezárták. Felfüggesztették a nem életmentő orvosi beavatkozásokat. Lezárták a Milánó jelképének számító dómot, valamint a Scala operaházat. Zárva tart a velencei Szent Márk-bazilika is.

A dél-olasz Basilicata tartomány bejelentette, hogy karanténba helyezi az északról érkezőket. Ischia szigete visszavonta a korábbi intézkedéseket, hogy nem engedi be a Lombardiából, Venetóból és Kínából érkezőket. Rómában is lemondták az országos rendezvényeket, vásárokat, konferenciákat.

Közben itthon megkezdődött a vizsgálata annak a tizenegy középiskolás lánynak, két tanáruknak és a két sofőrnek, akik Olaszországból tértek haza és a koronavírus miatt karanténba kerültek – mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A főorvos elmondta, a diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen. Emlékeztetett, hogy az országos tisztifőorvos 14 napra rendelte el a karantént, így addig valamennyien a kórházban maradnak.

A magyar iskolások szálláshelye mindössze 13 kilométerre volt a lezárt területtől, a tanulók sokat ingáztak tömegközlekedéssel Milánó északkeleti térségében a néhány hetes ott-tartózkodásuk ideje alatt.

Ezekre a tényezőkre tekintettel, valamint a diákok és a magyar lakosság lehető legmagasabb szintű védelme érdekében hozta meg az NNK az említett járványügyi intézkedést – közölték.

Szlávik János hangsúlyozta, nem azt kell nézni, hogy honnan érkeztek, hanem, hogy voltak-e veszélynek kitéve; a diákoknak Milánó mellett, egészen közel volt a szállásuk ahhoz a területhez, amelyet az olasz hatóságok hermetikusan lezártak, ezért van szükség a karanténra.

“Folyamatosan ellenőrizzük őket, egészségügyi felügyelet alatt állnak, reméljük, nem lesz semmi baj” – mondta. Hozzáfűzte: az ilyen járványokat csak drasztikus intézkedésekkel lehet megfékezni vagy lassítani, így valószínű az is, hogy további hasonló intézkedések lesznek Olaszországban.

Szólt arról is, hogy az a három magyar, aki (egy óceánjáró hajóról hazaérkezve) korábban került karanténba, továbbra is jó állapotban van.

A vizsgálatok alapján nincs nyoma annak, hogy bármely vírusfertőzéstől szenvednének.

Nincs tudomása a magyar hatóságoknak a mai napig magyarországi koronavírusos megbetegedésről –  közölte a Belügyminisztérium, miután ülésezett a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs. Papp Károly altábornagy, közbiztonsági főigazgató és Müller Cecília megbízott országos tisztifőorvos sajtótájékoztatón közölték, hogy az olaszországi helyzet újabb biztonsági intézkedéseket igényel, és nemcsak a határon és a repülőtéren végzett vizsgálatok kiterjesztésével azokra, akik Olaszországból érkeznek Magyarországra.

Müller elmondta, hogy a magyar népegészségügyi központ megváltoztatja az eddig használt esetleírását, és az eljárásrendet az európai járványterjedés miatt.

Az Index kérdésére Müller azt mondta, a nemzetközi standardokkal összhangban dolgozzák ki az új eljárásrendet, amelyet még hétfőn kiadnak. De a közúti ellenőrzéseket a határokon, tehát az Olaszországból, vagy más járványos helyszínről hazaérkezők esetében történő vizsgálatokat is be kell vezetni, ugyanakkor – mint mondta –  a schengeni határokat nem lehet lezárni.

Aki járványos területen járt, azonnal jelentkezzen az egészségügyi hatóságoknál, és tőlük megkapja azokat az instrukciókat, amelyek az esetleges betegség kezelését, de még inkább a járvány terjedésének elkerülését szolgálják. Müller szavai alapján az új eljárásrendben vélhetően az lesz, hogy aki ilyen módon érintett, az telefonon keresse meg háziorvosát, ne menjen a váróterembe és közösségbe sem, hanem konzultáljon a kezelőorvossal a továbbiakról.

A járványos területre nem javasolta a tisztifőorvos az utazást, egyéb olasz területekre pedig alapos körültekintéssel és felkészüléssel javasolt csak utazni.

Aki akár egyénileg, akár a hatóságokkal már egyeztetett módon érkezik haza járványos területekről, a tisztifőorvos szerint karanténba fogják helyezni.

Forrás: MTI/Index.hu