Gyerek

Koronavírus: az önkormányzatok dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról

Az önkormányzatok helyben dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról, működéséről, jelentette be a köznevelési államtitkár az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján.
2020. Március 14.
Koronavírus: az önkormányzatok dönthetnek az óvodák nyitva tartásáról (Fotó: Getty Images)

Maruzsa Zoltán közölte, hogy lehetőleg az óvodáskorú gyermekek is maradjanak otthon, felügyeletüket kis csoportokban a szülők és a szomszédok bevonásával javasolják megoldani – írja az MTI. Az a kormányrendelet, amely visszaadja az önkormányzatoknak a döntés jogát arról, kinyissanak-e a bölcsődék és az óvodák, még a szombati nap folyamán megjelenik.

A köznevelési államtitkár ehhez hozzátette, hogy lehetőséget kell biztosítani az iskolákban és az óvodákban is azoknak a gyerekeknek a fogadására, akiknek elhelyezéséről szüleik nem tudnak gondoskodni. Az önkormányzatoknak azt ajánlja a kabinet, hogy ahol megoldható, otthon, kis csoportokban oldják meg a gyerekek felügyeletét, ahol nem, ott pedig a nyári ügyeleti rendhez hasonló megoldást alkalmazzanak, de szeretnék, ha ez nem lenne tömeges.

Az azt igénylőknek a gyermekétkeztetést biztosíthatják az önkormányzatok, de a gyerekek az iskolai étkezőket nem használhatják tömegesen.

Nem szünet, nem bezárás

Az iskolabezárások kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy fontos, hogy a gyerekek ténylegesen otthon maradjanak, és részt vegyenek a digitális oktatásban. Maruzsa Zoltán elmondta, hogy az iskolákkal kapcsolatos döntés nem a szünet, nem a bezárás, hanem egy új, tantermen kívüli digitális munkarend bevezetése a magyar köznevelésben és a szakképzési intézményekben. Az intézményvezetőkön kívül csak azoknak a pedagógusoknak kell bejárniuk munkahelyükre, akik nem tudnak otthonról, digitális eszközökkel kapcsolatot tartani a tanulókkal.

A köznevelési államtitkár szerint a távoktatáshoz rengeteg eszköz áll rendelkezésre az országban, az okostelefon-ellátottság meghaladja az uniós átlagot Magyarországon, ahol pedig ezek mégsem adottak, ott használhatják akár a könyvtárakat, akár a digitális jólét pontokat, esetleg levélben vagy telefonon keresztül is oktathatnak.

Bezárnak a fővárosi óvodák

Hétfőtől bezárnak a fővárosi és kerületi óvodák, csak ügyeleti rendszer marad, jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester szombati sajtótájékoztatóján. Felhívta arra is a figyelmet, hogy amennyire csak lehet, álljon le a város, amennyire csak lehet, maradjanak otthon a lakosok, úgy hogy közben nem feledkeznek meg semmiről – írja az Index.hu.

A főpolgármester bejelentette azt is, hogy bezárnak a budapesti gyógyfürdők, csak az egészségügyi ellátásához kapcsolódó szolgáltatások maradhatnak, azonban ez még egyeztetés alatt áll. Bezár emellett az Állatkert is, és hétfőtől nem lehet a buszokon és trolikon az első ajtón felszállni, a Bubi közbringarendszert pedig 100 forintért lehet használni március 16-tól.

Tovább nőtt a fertőzöttek száma

Magyarországon újabb 6 magyar állampolgárnál mutattak ki új koronavírus-fertőzést, írja a koronavirus.gov.hu, így 25-re nőtt a hazánkban diagnosztizált fertőzöttek száma. Az ő esetükben is haladéktalanul megkezdődik a járványügyi vizsgálat és kontaktkutatás. A hazai nyilvántartott fertőzöttek közül 9 iráni, 1 brit, és 15 magyar állampolgár. A fertőzésből felgyógyultak száma 1 fő, 79 személy van karanténban és 1014 mintavétel történt.

Forrás: MTI/Index.hu/koronavirus.gov.hu