Gyerek

Koronavírus: a kórházi karanténban lévők egészségesek

A Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa beszámolt a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról.
2020. Február 04.
Egyelőre nem találtak koronavírussal fertőzöttet

Szlávik János közölte: mindenki egészséges, akit az új koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon. Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, szervezetükben semmilyen vírusfertőzésre utaló klinikai vagy laboratóriumi eltérés nem észlelhető.

Egy belga állampolgár is megfertőződött

A Vuhánból vasárnap hazatelepített kilenc belga állampolgár egyikénél koronavírust diagnosztizáltak – írta kedden a Le Soir belga napilap. Maggie de Block belga egészségügyi miniszter közölte: a beteget elkülönítve kezelik egy egyetemi klinikán. A beteg nem mutatja a betegség tüneteit, közérzete jó – tudatta.

Újabb fertőzöttet találtak Németországban

Tovább emelkedett az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, a kórokozót országszerte 12 fő hordozza bizonyítottan.

A bajor tartományi egészségügyi minisztérium hétfő késő este kiadott közleménye szerint az új fertőzött a Webasto nevű autóipari beszállító cég munkatársa.

Így egy nap alatt két fővel emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma Németországban.

Hétfőn korábban egy gyereknél mutatták ki a kórokozót, ugyancsak Bajorország tartományban, egy olyan családban, amelyben az édesapa és egy másik gyerek is fertőzött.

Az édesapa szintén a Webasto munkatársa, éppen úgy, mint az összes többi – mind a hét – felnőtt bajorországi beteg.

A németországi esetek így továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 12 fertőzött közül tíz él a tartományban.

A bajorországi esetek kivétel nélkül összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto egyik továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban.

A vállalati tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A sanghaji nő németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

A Bajorországon kívüli két fertőzöttet a járvány központjából, a kínai Vuhanból a hét végén hazaszállított német állampolgárok között találták. Őket is kórházban, elkülönítve helyezték el, állapotuk ugyancsak stabil.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg Vuhanban. A közép-kínai városból indult járvány 24 országot ért el bizonyítottan. A vírus több mint 20 ezer embert fertőzött meg, a túlnyomó többséget Kínában. Az ázsiai országon kívül csupán nagyjából 150 fertőzést jelentettek az egészségügyi hatóságok. A halálos áldozatok száma 400 felett van, Kína szárazföldi részén kívül két haláleset történt, egy a Fülöp-szigeteken, egy Hongkongban.

Kína szerint a nemzetközi óvintézkedéseknek ésszerű határokon belül kellene maradniuk

A nemzetközi járványellenes óvintézkedéseknek ésszerű határokon belül kellene maradniuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásainak megfelelően, és nem lenne szabad beárnyékolniuk a különböző területeken zajló együttműködést – fogalmazott Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A szóvivő, aki az új koronavírus-járvány miatti elővigyázatosság érdekében rendhagyóan a WeChat kínai közösségi alkalmazáson keresztül fogadta az újságírók kérdéseit, a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítésekről elmondta: a járvány kitörése óta Kína soha nem látott mértékű, szigorú óvintézkedéseket léptetett életbe, amelyek közül számos messze túlhaladja a WHO ajánlásait, illetve a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályokban (IHR) foglaltakat. A WHO február 3-án kiadott jelentése szerint Kínán kívül eddig 153 fertőzöttet diagnosztizáltak, számuk kevesebb mint egy százaléka a Kínán belül eddig azonosított fertőzötteknek – tette hozzá, rámutatva: 2009-ben az

Egyesült Államokból kiindult H1N1 vírus okozta járvány a világ 214 országába és régiójába terjedt szét, Kína erőfeszítéseinek köszönhetően az új koronavírus határokon túlra terjedését azonban sikerült hatékonyan megfékezni.

Sajtójelentésekre hivatkozva a szóvivő elmondta: a 2009-es H1N1, a 2012-es MERS (közel-keleti légúti szindróma), és a 2014-es ebolajárvány halálozási aránya mind messze meghaladta az új koronavírus- járvány 2,1 százalékos halálozási arányát, február elseje óta pedig a betegségből felgyógyultak száma folyamatosan felülmúlja a betegség halálos áldozataiét.

A WHO annak érdekében nyilvánította nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek az új koronavírus-járványt – szögezte le -, hogy szükség esetén a fejletlenebb egészségügyi rendszerrel bíró, emiatt a járvány kezelésére fel nem készült országok is megfelelő nemzetközi segítséget kaphassanak. A WHO azonban nem támogatja a Kínára vonatkozó utazási és kereskedelmi korlátozásokat – emlékeztetett a szóvivő -, és többször is megerősítette azt az álláspontját, hogy Kína képes legyőzni a járványt. Hua Csun-jing rámutatott: ennek ellenére éppen a megbízható egészségügyi ellátási rendszerrel bíró fejlett országok némelyike vezetett be szélsőséges korlátozásokat Kínával szemben, figyelmen kívül hagyva a WHO ajánlásait.

A szóvivő hétfőn azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy “túlreagálta” a helyzetet a Kínából utazókra bevezetett – minden nem amerikai állampolgárra érvényes – ideiglenes beutazási tilalommal. “Az amerikai kormányzat semmiféle számottevő segítséget nem nyújtott, viszont elsőként evakuálta konzulátusának dolgozóit Vuhanból, elsőként tett javaslatot nagykövetségi dolgozóinak részleges visszahívására, valamint elsőként vezetett be beutazási tilalmat a kínai utazókra” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint a felsorolt intézkedések csupán félelemkeltésre jók, ezáltal rossz példát mutatnak a többi országnak.

A Fehér Ház azzal reagált, hogy Kína már jóvá hagyta, hogy amerikai egészségügyi szakértők utazzanak az országba segítséget nyújtani, erre azonban a kínai külügyi szóvivő, aki elismerte, hogy az amerikai fél több alkalommal jelezte a segítségnyújtásra való szándékát, csupán szűkszavúan reagált: “reméljük, hogy a segítség mielőbb megérkezik”.

A külügyi szóvivő ugyanakkor számos országnak, egyebek mellett Japánnak is köszönetet mondott a járvány elleni erőfeszítésekhez nyújtott segítségért, és a február 2-ig beérkezett segélyadományok között a Magyarországról küldött felszereléseket is felsorolta.

Forrás: MTI