Gyerek

Koronavírus: a hányás és a hasmenés lehet a kezdeti tünet gyerekeknél

Gyerekeknél az egyik fontos kezdeti tünet lehet a hányás és a hasmenés, valószínűleg a köhögésnél is erősebben utal a fertőzöttségre.
2020. Szeptember 07.
Koronavírus: a hányás és a hasmenés lehet a kezdeti tünet gyerekeknél (fotó: Getty Images)

Egy új brit tanulmány szerint, a gyerekeknél a koronavírus-fertőzés egyik kulcstünete lehet a hányás és a hasmenés, valószínűleg ez még erősebben utal a fertőzöttségre, mint a köhögés. A jelenlegi hivatalos brit ajánlás szerint a gyerekeknél három tünet utal a koronavírus fertőzöttségre: magas láz, folyamatos köhögés, ízlelés, illetve szaglás megváltozása/elvesztése. A főbb tünete között szerepel továbbá a fáradtság, az izomfájdalom, a mellkasi fájdalom, emésztési problémák és a zavarodottság.

A belfasti Queen’s Egyetem kutatói még ugyancsak elbírálatlan tanulmányukban arra jutottak, hogy gyerekeknél a gyomorrontás az egyik tünet, sőt fontos jele annak, hogy a gyerek koronavírus-fertőzött – írja a Qubit.hu.

Tom Waterfield vezető szerző szerint az általuk vizsgált csoportban – összesen 992 2 és 15 év közötti gyereket követtek nyomon – a hasmenés és a hányás jóval erősebben utal a fertőzésre, mint a köhögés, ezért az orvosoknak el kell kezdeniük az emésztőrendszeri tüneteket is ellenőrizni a felső légútiak mellett.

Bár a tanulmányban szereplő gyerekek közül csak 34-nek voltak tünetei, Waterfield szerint megállapításaik mégis fontosak, nem utolsósorban azért, mert kimutatták, hogy a hasmenés és a hányás fontos szempont lehet a koronavírus-diagnosztikában.

Waterfield szerint a szülők is fellélegezhetnek, mert az biztos, hogy “rengeteg gyereknek fog folyni az orra ezen a télen is, de az nem ráutaló jel”.

Az eredmények egybevágnak a King’s College korábbi kutatásával. Tim Spector, aki részt vett abban a kutatásban, elmondta, hogy csaknem 250 ezer gyerek adatai szerepeltek, és az ő tüneteik igen széles skálán mozogtak. Abból a vizsgálatból is kiderült, hogy “a gyerekeknél a köhögés nem olyan gyakori, mint a felnőtteknél”.

Forrás: Qubit.hu