Gyerek

Koronavírus: 3,4 százalékos a halálozási arány

A WHO szerint a koronavírusos megbetegedések 3,4 százaléka végződik halállal, ami magasabb, mint a szezonális influenza halálozási rátája. Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója hangsúlyozta, hogy a járvány megfékezhető.
2020. Március 04.
Koronavírus: 3,4 százalékos a halálozási arány (fotó: Getty Images)

A bizonyított Covid-19-esetek vagyis a koronavírus mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája, de az új koronavírus-járvány megfékezhető – jelentette ki genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

“A vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, de több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, ugyanakkor megfékezhető” – összegezte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

A WHO főigazgatója szerint a kínai megbetegedések között csak 1 százalék nem mutatott tüneteket, és a legtöbbjüknél a két első nap során megjelentek a szimptómák.

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz aggodalmát fejezte ki a védőöltözék-készletek gyors kimerülése miatt, és a gyártás 40 százalékos növelését szorgalmazta. A WHO csaknem félmillió védőfelszerelést küldött 27 országba, de készletek gyorsan kimerülnek. A kesztyűk, műtősmaszkok, védőszemüvegek és más felszerelések hiánya veszélybe sodorja a kínai Vuhanban decemberben kezdődött járványban megbetegedetteket ápoló egészségügyi személyzetet.

Az AFP hivatalos közléseken alapuló adatai szerint keddig több mint 92 ezren fertőződtek meg 77 országban és területen, a halottak száma több mint 3100 – írja a hvg.hu az MTI nyomán.

Forrás: HVG.hu