Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Korlátozni kellene a gyermekjátékok kadmiumtartalmát?

Szerző: Babaszoba.hu

2010. október 4. | Frissítve: 2015. november 10.

Forrás: MTI

Kalifornia korlátozza a gyermekjátékokban található kadmium és más nehézfémek mennyiségét, miután kiderült, hogy egyes olcsó, gyermekeknek szánt fémékszerek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket az egészségkárosító anyagokat.

Annak ellenére, hogy a kadmium a csontozatot és a vesét károsítja, illetve a nehézfém rákkeltő hatását is kimutatták, az Egyesült Államokban a gyermekékszerek kadmiumkoncentrációjára vonatkozóan nincsenek egységes szabványok.

Az amerikai állami termékfelügyelet (CPSC) szerint a gyermekek különösen akkor vannak veszélyben, ha szájukba veszik, esetleg le is nyelik ezeket a tárgyakat.

2010 tavaszán a világ legnagyobb kiskereskedelmi cége, az amerikai Wal-Mart üzletlánc bejelentette, hogy korlátozza a kadmium koncentrációját a gyermekékszerekben, játékokban, valamint más, a gyermekek számára forgalmazott termékekben.

Veszélyes játékok

Kalifornia a legnagyobb amerikai állam, amely törvénnyel korlátozza a gyermekékszerek nehézfémtartalmát. Ezek szerint 2012-től a 6 és az ennél fiatalabb gyermekeknek szánt csecsebecsék legfeljebb három tízezreléknyi mennyiségben tartalmazhatnak kadmiumot.

Az amerikai média 2010 januárban figyelt fel a gyermekeket érintő veszélyekre, miután laboratóriumi vizsgálatoknak alávetett 103 olcsó bizsu közül 12-ben mutatták ki a toxikus fém egészségügyi határérték feletti koncentrációját.

A kadmium az ólomhoz hasonlóan az agy fejlődését hátráltatva a szellemi képességeket csökkenti. Amerikai orvosok korábbi vizsgálatai szerint a gyermekek agresszív viselkedése sok esetben ólommérgezésre vezethető vissza. Az agyban lerakódó nehézfém számos idegrendszeri funkciót károsít, és végül el is pusztítja az idegsejteket.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék