Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kórházba kerül a gyerek

Szerző: Viniczai Andrea

2014. december 18. | Frissítve: 2016. október 21.

Forrás: babaszoba.hu

Kórházba menni senki sem szeret. A gyerekek számára főleg ijesztő lehet a szokatlan környezet és a sok idegen ember. Segítünk, hogy minél zökkenő mentesebben vészeljétek át ezt az időszakot!

Az egész családnak nagy megrázkódtatás, ha gyermekünk bármilyen betegség, vagy kivizsgálás céljából kórházba kerül. Minden gyermek másképp tűri a kórházi léttel járó kellemetlenségeket, a családi környezet hiányát, de mi szülőként sokat tehetünk azért, hogy a lehető legkevesebb problémával járjon a kórházi tartózkodás.

Túllépni saját félelmeinken

A gyermek kerülhet kórházba hosszú idő óta húzódó betegeskedés után vagy teljesen váratlanul is. Bármi legyen a kiváltó ok, az orvosok, a kórház, a kórterem, az ismeretlen szituáció és a betegségből adódó esetleges fájdalom olyan sajátos körülményeket idéznek elő, amely szorongást, félelmet vált ki a gyermekből. A helyzet a tőlünk, szülőtől is hatalmas önfegyelmet kíván, hiszen saját aggodalmainkon és félelmeinken túllépve, kellő nyugalmat és bizalmat sugározva kell oldanunk a feszültséget és megnyugtatnunk a kicsit. Valljuk be, ez nagyon nehéz feladat. Próbáljuk összeszedni magunkat és a gyermek érdekeit szemünk előtt tartani. Ilyen helyzetben az a legfontosabb, hogy a kicsi megnyugodjon!

Közös felkészülés

Ha tudjuk jó előre, hogy kórházba kerül a gyermek, akkor időben készítsük fel erre. Több lehetőség is kínálkozik erre, de mindig tartsuk szem előtt gyermekük életkorát, és lelki alkatát, hogy ezekhez igazodó, megfelelő módszert választhassunk. Kisebb gyermekek esetében játszhatunk "orvosos, kórházas" szerepjátékot, olvashatunk kórházas mesekönyveket, mesélhetünk a saját kórházi élményeinkről. Mondjuk el neki előre, miért kell kórházba mennie, mi fog ott vele történni, hogyan is néz ki a kórház és kik dolgoznak ott. Az őszinteséggel felkészített gyermek könnyebben fogja elviselni az előre tudott kellemetlenséget, fájdalmat, mint a szorongást, a bizonytalanságot, félelmet.

A kórházban eltöltött időnek nem kell szörnyűnek lennie

Először egyedül...

Az idegen hellyel való megbarátkozás mellett a másik nehéz dolog, hogy könnyen előfordulhat, hogy a gyermekünknek nélkülünk kell töltenie az éjszakát. Ugyan a hatályos törvény szerint a szülő számára biztosítani kell, hogy a kórházban gyermeke mellett maradhasson, a gyakorlatban ez sokszor nehézségekbe ütközik. Sajnos a kórházak nagy része nem tudja megoldani a szülő elhelyezését.
Másrészt sok esetben nekünk sincs arra lehetőségünk, hogy egyfolytában a kórházi ágy mellett legyünk, a munkánk, vagy a többi gyermekünk miatt. Jó ötlet, ha erre is egy játékot eszelünk ki, mondjuk, veszünk egy új kis barátot a gyermekünknek (plüssállatot, babát, akciófigurát), aminek az a feladata, hogy vigyázzon a kicsire, míg nem vagyunk ott. lehetőséggel élni kívánnak, akkor forduljanak az osztályvezető főnővérhez, aki tájékoztatást tud adni.
Ezután meg kell beszélni a gyermek kezelőorvosával a folyamatos benntartózkodást, aki az adott esetnek megfelelően intézkedik (más szabály vonatkozik a csecsemőjüket szoptató anyákra, a vidéken lakó szülőkre stb.). Több kórházban az édesanyák elhelyezése térítés ellenében történik. Ha nincs mód az ott alvásra, és te sem tudsz folyamatosan a kicsi mellett lenni, akkor próbáljátok a családdal egy beosztást csinálni, hogy minél kevesebbet legyen egyedül.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék