Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Korai fejlesztés tabuk nélkül

Szerző: Kiss Virág

2021. december 18.

Forrás: Bethesda Gyermekkórház

A Bethesda KIDSZ eltérő fejlődésű gyermekek komplex, interdiszciplináris diagnosztikájában és korai fejlesztést igénylő kisgyermekek komplex gyógypedagógiai és pszichológiai ellátásában vesz részt.

Korai fejlesztés tabuk nélkül (fotó: Bethesda)
A szakszolgálat történetéről, munkájáról, valamint mini-lovas terápiás programjáról kérdeztük Zsindely Katalint, a Bethesda KIDSZ vezetőjét.
Jövőre ünnepli 10 éves évfordulóját a Bethesda Kora Gyermekkori Intervenciós és Diagnosztikai Szakszolgálat (Bethesda KIDSZ). Annak idején milyen célokkal jött létre a szakszolgálat?
Nagyon lényegesnek tartottam, hogy szoros kapcsolat alakulhasson ki a korai fejlesztés és a kórház között, hiszen a hozzánk kerülő gyermekeknek többféle fejlődési és egészségügyi problémája is lehet. Az akkori elképzelés az volt, hogy szoros együttműködésben végezhessünk diagnosztikát, és nyújthassunk ellátást a 0-6 éves korosztály számára, és ehhez megtaláltuk az ideális helyszínt is közvetlenül a kórház mellett.
Mit jelent a szoros együttműködés a Bethesda Kórházzal a hétköznapokban?
Az együttműködésünk kölcsönösségét szépen tükrözi, hogy nemcsak mi keressük a kórházat és a szakembereket, hanem a kórház is jelez felénk, ha szükség van ránk. A munkatársaink átjárnak akár az intenzív osztályra is, hogy már itt elkezdődhessék a fejlesztés. Nagyon figyelünk rá, hogy a szülőkkel is jó legyen az együttműködés, és a lehetőségekhez, valamint az igényekhez igazodva, annyi segítséget nyújtsunk nekik és a gyermekeknek, amennyire ott és akkor szükség van.
Hogyan születik meg egy diagnózis az intézményben?
Főleg megkésett pszichomotoros fejlődéssel, beszédfejlődési problémákkal, valamint viselkedési problémákkal keresnek meg bennünket a szülők.
Fő profilunk az ún. vizsgálóhetek, amelynek keretein belül 2 és 4 év közötti gyermekeket vizsgálunk. Ennek a vizsgálatnak az a különlegessége, hogy a gyerekekkel és a családtagjaikkal több napon keresztül (általában délelőttönként), egy közös térben tartózkodunk.
Ez egy nagyon izgalmas pszichodinamikai helyzetet jelent, hiszen a különböző diszciplinákhoz tartozó szakemberek együtt figyelhetik a konkrét programhoz kapcsolódó eseményeket, melyeknek komoly diagnosztikai értéke van. Ebben a térben a szülők is végig jelen vannak, nyomon követhetik gyermekük tevékenységét, játékát a társas helyzetekben, eközben lehetőség nyílik a beszélgetésre egy-egy szakemberrel.
Ezekre a vizsgálóhetekre kidolgoztunk egy speciális programot, amit mindig az egyéni és csoport szükségleteket figyelembe véve alkalmazunk, ahhoz igazítunk, amelyben szabad és irányított játékhelyzetek váltakoznak.
A negyedik napon születik meg a diagnózis, illetve a megfigyeltek átbeszélése a szülőkkel, majd javaslatot teszünk a gyermek ellátásával kapcsolatban.
A vizsgálóhetek mellett többnapos csecsemővizsgálataink is vannak. A 0 és 2 év közötti gyermekeket is teljeskörűen vizsgáljuk meg, esetükben az a fő cél, hogy minél korábban és minél gyorsabban kaphassanak a családok választ aggályikra, és minél korábban kerülhessenek a gyermekek korai fejlesztésbe, amennyiben az indokolt.
(fotó: Bethesda)
A Bethesda KIDSZ az evésproblémákkal küszködő gyermekeket is fogadja a vizsgálóhetek keretein belül. Hogy történik az ő diagnosztizálásuk?
Valóban, három éve kidolgoztunk egy olyan új vizsgálóhetet, ami kifejezetten a kora gyermekkori evés- és etetészavarokhoz kötődik. Mivel itt is fontosnak tartjuk az interdiszciplinaritást, a gyermekekkel foglalkozó teamben részt vesz gasztroenterológus, gyermekpszichiáter, belgyógyász, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, gyógypedagógus, logopédus, etetésterapeuta, dietetikus, zeneterapeuta, szülő-csecsemőkonzultációs szakember és szomato-pszichoterapeuta.
Ezen a speciális vizsgálóhéten az evés van a fókuszban, vagyis többféle evéshelyzetet teremtünk, melynek során megfigyelhetjük a gyermekeket. Mivel a közösségi élmény leveszi az evéssel kapcsolatos feszültséget a gyermekről és a szülőről is, így ez egy kötetlenebb lehetőséget biztosít.
Van még a csapatnak egy fontos tagja, Vertigo, egy amerikai miniló...
Nagyon hálásak vagyunk, hogy a MOL Alapítvány pályázatának keretében lehetőségünk nyílt egy mini-lovas program megvalósítására. Vertigo a vizsgálóhét utolsó napján érkezik a gyermekek közé, akik megismerkedhetnek vele, körbevezethetik, és arra is van lehetőségük, hogy megetessék. Nemcsak szénával, hanem kölesgolyóval és nyalókával is kedveskedhetnek neki, megfigyelhetik hogyan eszik, rág, hogy mozog a nyelve. Ez az egyórás program, ami észrevétlenül is az evés-etetésről szól, és kötetlenül vehetnek részt rajta a gyerekek. Elárulhatom, hogy nagy népszerűségnek örvend. A találkozást egy piknik zárja, ahol együtt falatozhatnak a gyermekek.
Van-e lehetőség arra, hogy Vertigo máskor is ellátogasson a szolgálathoz?
Nemcsak a vizsgálónapokon van köztünk Vertigo, hanem minden héten találkozhatnak vele egyénileg is kis pácienseink a zeneszobánkban. Bennem még élénken él a legelső találkozás, amikor egy kisgyermek látszólag tudomást sem véve róla, elhúzódott egy radiátor mellé. Bevallom, egy pillanatra úrrá is lett rajtam a csalódottság, ám ekkor Vertigo odament és finoman bökdösni kezdte az orrával, hogy kapcsolatot teremtsen vele. Onnantól kezdve egy szép és mély barátság bontakozott ki köztük.
Minden egyes alkalmat egy kis csodának élünk meg Vertigoval. Nagyszerű érzés látni és megtapasztalni a vele való találkozás és kapcsolódás szép terápiás folyamatát.
(fotó: Bethesda)
Mi történik egy-egy vizsgálóhét lezárultát követően, amikor kézhez kapják a szülők a diagnózist?
Amikor megszületik egy diagnózis, javaslatot teszünk a gyermek ellátásával kapcsolatban, amihez szintén segítséget tudunk nyújtani. Számtalan egyéni és csoportos fejlesztő terápiás lehetőség áll rendelkezésre a pszichomotoros fejlődési problémákra -  ezek közül a legújabb szolgáltatásunk a bébikádas mozgásfejlesztés -; és természetesen a nagyobb gyermekek számára is biztosítunk szociális-kommunikációs készségfejlesztést, beszéd- és mozgásfejlesztést egyaránt.
Mivel a Bethesda KIDSZ-ben a rendszerszemléletű megközelítésben hiszünk, ezért nem kizárólag a gyermek problémájára fókuszálunk, hanem a környezetére, a családjára is. Amikor elakadást tapasztalunk - különösen az evés körüli nehézségekben -, akkor szülő-csecsemő konzultációs szakember is segíti a folyamatot, de gyermekpszichológus, klinikai szakpszichológus is rendelkezésre áll. Lehetőség van arra is, hogy családterápiás konzultációt vagy akár családterápiát/párterápiát is igénybe vehessenek a szülők. Itt fontos megemlíteni még a havi rendszerességgel működő pszichoedukációs szülőcsoportot autizmussal élő gyermekek szülei számára. Ebben a csoportban a problémakörrel összefüggő legjellemzőbb nehézségek kezelési lehetőségeivel foglalkoznak a szakember vezetésével.
Azzal kezdtük a beszélgetésünket, hogy immár közel tíz éve segíti a szolgálat a hozzájuk forduló szülőket és gyermekeket. Mit gondol, hol fog tartani a Bethesda KIDSZ tíz év múlva?
Nagyon remélem, hogy akkor is prosperál, mert sokféle elképzelés van még a tarsolyunkban. Hálás vagyok, hogy egy egyénileg is elkötelezett munkatársakból álló kiváló szakmai tudással bíró csapatom van, hálás vagyok vezetőtársamért, és hálás vagyok a fenntartó kórházunktól kapott bizalomért, és támogatásért, a szerteágazó szakmai kapcsolatokért, mindez lehetővé teszi, hogy mindig új és értékes dolgokat valósíthassunk meg.
Azt tapasztalom, hogy apránként válnak valóra az elképzeléseink, melyben nem utolsó sorban a családok, szülők támogatását, bizalmát is élvezzük, sokszor ők tanítanak a türelemmel kivárásra! Amikor azonban elakadunk vagy elcsüggednénk, akkor valahogy mégis kinyílik egy kis ajtó. Ezek az apró csodák építenek és visznek bennünket tovább újra és újra.

A Bethesda KIDsz-ben a minilovas terápiát 2021-ben a Mol Alapítvány támogatja.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék