Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Korábban érnek a fiúk, mint apáik

Szerző: Babaszoba.hu

2010. december 16. | Frissítve: 2015. december 11.

Forrás: MTI

A mai kamasz fiúk átlagosan egy évvel korábban elérik a pubertást, mint apáik - állapították meg amerikai kutatók Bulgáriában lefolytatott tanulmányuk alapján.

Az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szakfolyóiratban ismertetett vizsgálatban 6200 egészséges bolgár fiú egyes testi adatait vetették össze a Los Angeles-i Cedars Sinai orvosi központ kutatói egy hasonló, 1970-es években végzett felmérés eredményével.

Korábban érnek a mai fiúk, mint korábban


Mindkét tanulmányban mérték a fiúk magasságát, testsúlyát, heretérfogatát, valamint péniszük hosszát és körméretét. Mint Fnu Deepinder kutatásvezető elmondta, a korábbi vizsgálatban 13 és 16 éves kor közé tették a szexuális fejlődés szakaszát, míg mostani felmérésük - ugyanazon népesség körében - azt mutatta, hogy már 12 és 15 éves kor között lezajlik.
A mért adatok szerint a pénisz átlagos hossza folyamatosan növekedett a születéstől, nagyjából 5 centiméterről mintegy 9,5 centiméterre. A herék térfogata nem növekedett jelentősen a pubertásig, akkor azonban ugrásszerűen változott. Mindkét változás 12 és 16 éves kor között volt a legnagyobb, a fiúk magassága és testsúlya pedig 12 és 14 éves koruk között nőtt a legtöbbet.

A kutatók megállapították, hogy adott életkorban a fiúk péniszmérete most nagyobb, mint az 1970-es években volt, ám végleges mérete - amelyet 17 éves kor körül ér el - nem változott.

További érdekességek:
 • Lányos apák
 • 6 ok, amiért a férfiak félnek az apaságtól
 • Apák és gyermeknevelés

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Legkeresettebb címkék