Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Könnyebben emlékszünk, ha rajzolunk

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 28. | Frissítve: 2018. július 13.

Forrás: Medipress

Érdemes lerajzolni azt, amire emlékezni szeretnénk, ez ugyanis hatékony eszköz a memória javítására - állítják a Waterloo-i Egyetem szakemberei.

Könnyebben emlékszünk, ha rajzolunk

"Kipróbáltunk egy sor egyéb stratégiát, de úgy tűnik, ezek közül a rajzolás a leginkább hatékony. Ennek oka valószínűleg az, hogy a rajzolás következtében egy koherens memórianyom keletkezik, amely a vizuális, motoros és szemantikai információt egyszerre tárolja" - állítja a kutatást vezető Jeffrey Wammes, a Waterloo-i Egyetem munkatársa.
A kutatás során a résztvevőknek egyszerű, könnyen lerajzolható szavakat adtak (pl.: "alma"), és arra kérték őket, hogy 50 másodperc leforgása alatt rajzolják le az adott szót, vagy éppen írják le többször is. Ezután egy kis zenehallgatás következett, majd a feladat az volt, hogy a résztvevők listázzanak annyi szót, amennyire csak 60 másodperc alatt képesek visszaemlékezni.
A Quarterly Journal of Experimental Psychology című szakfolyóiratban publikált anyag szerint azok, akik lerajzolták a szavakat, több szóra emlékeztek, mint azok, akik az írást választották. A rajzolók nem ritkán akár kétszer annyi szót is fel tudtak idézni, mint az írók.
Voltak, akik egyéb alternatívákat is kipróbáltak: többféle betűvel is leírták az adott szót, vagy éppen árnyékolták a betűket, esetleg firkáltak még valamit a papírra. Ezek az eredmények sem változtattak a kutatás végeredményén: a rajzolás minden esetben a leghatékonyabb technikának bizonyult, amelynek segítségével az emlékeket könnyebb előhívni.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy egyáltalán nem befolyásolta az eredményeket az, hogy ki mennyire ügyesen rajzol: úgy látszik, maga a rajzolás folyamata az, ami segít, nem pedig a rajz minősége.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Legkeresettebb címkék