Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Koncertre, meccsre csak így viheted a gyereket

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 15.

Forrás: Inforádió.hu

Rendszeres szűrésre lenne szükség, mert nyolcból egy gyereknek valamilyen mértékű halláskárosodása van. Ez pedig tanulási nehézségeket és nyelvi fejlődési zavart okozhat.

Koncertre, meccsre csak így viheted a gyereket

Mindezt Fülöp Györgyi, a Czeizel Intézet fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa mondta el az InfoRádióban.
A szakember azt is elmondta, hogy a fülünk nem felejt, azaz az évek alatt összeadódnak azok a zajártalmak, amiknek kitesszük a gyereket. Éppen ezért rövid ideig szabadna csak zajos helyen lenniük a gyerekeknek.
Koncerteken gyakran 100-110 decibel feletti a zajszint, ami messze túl van a védelem nélkül elviselhető mértéknek - jelentette ki a szakorvos. Hozzátette, hogy az egész fület védő fejhallgató a legalkalmasabb védelem a gyerekeknek sporteseményen vagy koncerten. (Hallásvédő fejhallgató, fülvédő néven érdemes keresni neten vagy boltokban. Gyakorlatilag már pár ezer forintért lehet kapni.) A kamaszkori hangos koncertek később okozhatnak bajt, könnyen maradandó halláskárosodást is előidézhetnek.
Ha egy gyerek nem hall jól, akkor elmarad a beszédfejlődés. A halláscsökkenés nem minid egyik napról a másikra következik be, hónapok is eltelhetnek úgy, hogy a gyerek nem hall jól, ennek tanulási nehézség is lehet a vége. Éppen ezért rendszeres hallásvizsgálatra lenne szükség.
Az újszülötteket a kórházban megvizsgálják, majd 3 éves korig a védőnő az, aki végez szűrővizsgálatot, de ez csupán a gyerek visszajelzéseire épít. Pedig ma már gépi vizsgálat is létezik, amely könnyen elérhető.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák

Legkeresettebb címkék